Już nie bułka tarta. Ta panierka jest zdrowsza, a po usmażeniu zapomnisz o klasycznym kotlecie

Niektórzy nie wyobrażają sobie niedzielnego obiadu bez złocistego, chrupiącego kotleta schabowego. Okazuje się, że bułka tarta, w której zazwyczaj obtaczamy mięso może być zamieniona innymi produktami. Alternatywy podkręcą smak, a na dodatek niektóre z nich są zdrowsze.

Wiele osób lubi smażone na tłuszczu mięso w panierce. Niektórzy wręcz nie wyobrażają sobie niedzielnego obiadu bez dobrze przyrządzonego, złocistego kotleta. Okazuje się, że smak tej i podobnych potraw można podkręcić zamieniając tradycyjną bułkę tartą na inną panierkę. Co ciekawe, alternatywy czasem okazują się zdrowsze.

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Korniszony w panierce

Zdrowa panierka zamiast bułki tartej. Wykorzystaj płatki owsiane

Nie ulega wątpliwości, że w kuchni polskiej dominują dania z mięsa, a kotlety w panierce z patelni smakują praktycznie każdemu. Okazuje się, że klasyczną bułkę tartą można zastąpić zdrowszym produktem. Mowa o płatkach owsianych, które dadzą efekt chrupkości, a na dodatek nie wchłoną tłuszczu podczas smażenia. To sprawi, że zaserwowane danie będzie znacznie lżejsze i łatwiejsze do strawienia. Jak przygotować panierkę? Jedyne co należy zrobić, to zblendować płatki w blenderze, a później obtoczyć w nich mięso tak samo, jak robimy to z klasyczną bułką tartą.

Przed ślubem nakryła narzeczonego w toalecie z mamą. Nie mogła uwierzyć własnym oczom (zdjęcie ilustracyjne) Nakryła narzeczonego w toalecie. Nie mogła uwierzyć własnym oczom

Jak zrobić zdrową panierkę do kurczaka? Sprawdź, czy zasmakują ci płatki jaglane i kukurydziane

Inną alternatywą dla bułki tartej są płatki jaglane. Nie tylko nadadzą przyjemnej chrupkości, ale też dostarczą organizmowi korzystnych składników odżywczych — zawierają witaminę B, białko czy błonnik regulujący pracę układu pokarmowego. Wystarczy obtoczyć przyprawionego kotleta w jajku, płatkach i usmażyć, a w efekcie uzyskamy smaczne i szybkie danie, które zasmakuje wielu gościom.

Okazuje się, że płatki kukurydziane nadają się nie tylko do mleka, bo niektórzy używają ich też do panierowania mięsa. Zamiennik nie jest zdrowszy niż klasyczna bułka tarta, ale ma nieco inny smak, dlatego warto go użyć, gdy znudzi nam się tradycyjny kotlet. Wystarczy rozdrobnić płatki na piasek i panierować mięso.

Czyszczenie pralki Włóż plastikową torbę do pralki i zobacz, co się stanie. Efekt zaskakuje

W czym obtoczyć kotlety zamiast bułki? Do filetów z ryby sprawdzą się płatki migdałowe

Jeśli lubisz panierowaną rybę, jako panierkę możesz wykorzystać płatki migdałowe, które zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe i wartościowe dla organizmu składniki mineralne (między innymi wapń, cynk, fosfor, mangan i żelazo). Wystarczy namoczyć posolone mięso w mleku, jajku i płatkach migdałowych, a następnie smażyć. Tak przygotowane danie będzie smakować zarówno w dzień powszedni, jak i podczas świąt.

Więcej o: