Wiele osób lubi smażone na tłuszczu mięso w panierce. Niektórzy wręcz nie wyobrażają sobie niedzielnego obiadu bez dobrze przyrządzonego, złocistego kotleta. Okazuje się, że smak tej i podobnych potraw można podkręcić zamieniając tradycyjną bułkę tartą na inną panierkę. Co ciekawe, alternatywy czasem okazują się zdrowsze.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Nie ulega wątpliwości, że w kuchni polskiej dominują dania z mięsa, a kotlety w panierce z patelni smakują praktycznie każdemu. Okazuje się, że klasyczną bułkę tartą można zastąpić zdrowszym produktem. Mowa o płatkach owsianych, które dadzą efekt chrupkości, a na dodatek nie wchłoną tłuszczu podczas smażenia. To sprawi, że zaserwowane danie będzie znacznie lżejsze i łatwiejsze do strawienia. Jak przygotować panierkę? Jedyne co należy zrobić, to zblendować płatki w blenderze, a później obtoczyć w nich mięso tak samo, jak robimy to z klasyczną bułką tartą.
Inną alternatywą dla bułki tartej są płatki jaglane. Nie tylko nadadzą przyjemnej chrupkości, ale też dostarczą organizmowi korzystnych składników odżywczych — zawierają witaminę B, białko czy błonnik regulujący pracę układu pokarmowego. Wystarczy obtoczyć przyprawionego kotleta w jajku, płatkach i usmażyć, a w efekcie uzyskamy smaczne i szybkie danie, które zasmakuje wielu gościom.
Okazuje się, że płatki kukurydziane nadają się nie tylko do mleka, bo niektórzy używają ich też do panierowania mięsa. Zamiennik nie jest zdrowszy niż klasyczna bułka tarta, ale ma nieco inny smak, dlatego warto go użyć, gdy znudzi nam się tradycyjny kotlet. Wystarczy rozdrobnić płatki na piasek i panierować mięso.
Jeśli lubisz panierowaną rybę, jako panierkę możesz wykorzystać płatki migdałowe, które zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe i wartościowe dla organizmu składniki mineralne (między innymi wapń, cynk, fosfor, mangan i żelazo). Wystarczy namoczyć posolone mięso w mleku, jajku i płatkach migdałowych, a następnie smażyć. Tak przygotowane danie będzie smakować zarówno w dzień powszedni, jak i podczas świąt.