Środa Popielcowa nazywana jest również Wstępną Środą. Dzień rozpoczyna w Kościele katolickim okres Wielkiego Postu, który trwa 40 dni. Z tego względu wielu wiernych zastanawia się, co można zjeść, a co powinno się ograniczyć. Podpowiadamy, kogo obejmuje post i na co warto zwrócić uwagę podczas przygotowywania posiłków.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Środa Popielcowa to święto ruchome, które wypada co roku 46 dni przed Wielkanocą. Wydarzenie obchodzone przez wyznawców Kościoła katolickiego ma więc miejsce dziś, 22 lutego. To czas, który zakończył trwający do wczoraj karnawał. W Środę Popielcową w kościołach w całym kraju mają miejsce msze, na których księża posypują głowy wiernych popiołem, co symbolizuje pokutę wiernych i śmierć Jezusa. Działanie odnosi się do przemijalności życia ludzkiego.
Kanony 1251-1252 Kodeksu Prawa Kanonicznego nakładają na członków Kościoła katolickiego post obowiązujący w Środę Popielcową. Obejmuje on osoby od 14 roku życia wzwyż. Osoby znajdujące się w przedziale wiekowym 18-60 lat są zobowiązane do przestrzegania postu ścisłego. Oznacza to, że powinny spożyć dwa posiłki lekkie i jeden syty. Z postu zwolnieni są ci, którzy ze względu na zdrowie powinni stosować specjalne diety.
Wierni w Środę Popielcową powinni zachować wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych. Oznacza to, że dania postne nie powinny w ogóle go zawierać. Warto zrezygnować również ze słodyczy i alkoholu. Posiłki powinny być proste i skromne — oznaczają bowiem odmówienie sobie przyjemności i skupienie się na przeżyciu dnia w pokorze. Liczba dań, które można spożyć w Środę Popielcową, wbrew pozorom jest duża. To świetna okazja, by wypróbować przepisy na dania wegetariańskie i wegańskie.
Dobrym pomysłem na skromny posiłek w Środę Popielcową są smaczne i proste w przygotowaniu krokiety z pieczarkami.
Składniki:
Sposób przygotowania: