Codzienne jedzenie warzyw i owoców ma ogromne znaczenie. Wszystko ze względu na zawartość wielu witamin i minerałów, które wspomagają prawidłową pracę organizmu. Czasem po zakupie okazuje się, że niektóre produkty nie są pierwszej świeżości, przez co szybko się psują. Mogą też być niesmaczne. Sprawdź, na co zwrócić uwagę przed dokonaniem wyboru i włożeniem żywności do sklepowego koszyka.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Przed zakupem owoców i warzyw należy dokładnie je obejrzeć. Dobrze zrezygnować z tych, które są obite lub uszkodzone. Istnieje prawdopodobieństwo, że szybko się zepsują. Nie znaczy to jednak, że należy wybierać okazy, które wyglądają perfekcyjnie, wręcz nienaturalnie. Dobrą metodą jest zważenie owoców i warzyw — im cięższe, tym są bardziej soczyste.
Nie powinno się też wybierać produktów, które noszą na sobie ślady pleśni lub szkodników, a także tych, które wyglądają świeżo, ale mają z nimi styczność, bo leżą obok. Warzywa i owoce przechowywane w pobliżu mięsa czy owoców morza mogą być zanieczyszczone bakteriami, dlatego je również warto omijać.
Kupowanie owoców i warzyw sezonowych pozwala sporo zaoszczędzić. Warto po nie sięgać, ponieważ są łatwo dostępne i smaczne. Produkty, które znajdują się w sklepach przez cały rok, często są uprawiane w szklarniach i bywają wspomagane pestycydami lub chemicznymi nawozami. To sprawia, że są mniej wartościowe.
Zimą alternatywą dla produktów sezonowych są mrożonki oraz owoce i warzywa umieszczone w puszkach. Warto wybierać te, które nie mają w składzie dodatku cukru i nie zawierają dużych ilości soli. Jeśli zdecydujesz się na produkty poddane wstępnej obróbce, upewnij się, że mają nienaruszone opakowanie i są przechowywane w warunkach chłodniczych. Zawsze sprawdzaj też datę przydatności do spożycia.
Zanim dokonasz zakupu, upewnij się, że owoce i warzywa nie są "zielone". Niedojrzałe produkty nie nadają się do spożycia nawet po ugotowaniu. Jeśli wybierasz żywność na straganie, warto spytać sprzedawcę, czy możesz jej wcześniej spróbować. W przypadku gdy czujesz, że w smaku coś jest nie tak, lepiej zrezygnuj z zakupu. Istotny jest też zapach. Warto wybrać cebulę, która nie wydziela intensywnego aromatu — w przeciwnym razie może być przerośnięta. Dobrze, by warzywa korzeniowe miały "końcówki", co wpływa na ich słodycz, a ziemniaki nie kiełkowały.