Czyszczenie wnętrza piekarnika nie należy do najprzyjemniejszych czynności, zwłaszcza gdy nie robimy tego regularnie. Ciężko pozbyć się zaschniętych resztek jedzenia bądź tłuszczu, które osadzają się nie tylko na ścianach urządzenia, ale także na kratce. Jak ją domyć?
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Z zaschniętymi i uciążliwymi zabrudzeniami na kratce w piekarniku rewelacyjnie poradzi sobie proszek do pieczenia. Paczkę produktu rozpuść w wodzie, by powstała gęsta pasta. Następnie wysmaruj nią dokładnie kratkę z piekarnika, pozostaw do 30 minut, a po tym czasie spłucz pod bieżącą wodą. Na końcu delikatnie przetrzyj gąbką bądź szmatką, a wszelkie plamy znikną bez uporczywego szorowania. W przypadku wyjątkowo trudnych do usunięcia zabrudzeń w ten sam sposób wykorzystaj sodę oczyszczoną. Dla lepszego efektu możesz pozostawić ją nawet na kilka godzin.
Innym skutecznym sposobem na wyczyszczenie kratki jest wykorzystanie domowego płynu. Do jego wykonania będziesz potrzebować:
Cytryny przekrój na pół, ułóż na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia, włóż do piekarnika i piecz przez 10-15 minut w 180 stopniach. Wewnątrz umieść także brudną kratkę. Gdy czas minie, ostrożnie wyjmij owoce, a do miseczki wyciśnij z nich sok. Dodaj octu, płynu, sody oczyszczonej i pół szklanki wody. Wszystko dokładnie wymieszaj, a następnie przelej do spryskiwacza. Dokładnie spryskaj wciąż ciepłą kratkę z piekarnika, pozostaw mieszankę na pół godziny, a na koniec przetrzyj gąbką. Wszystkie zabrudzenia znikną.