Zdarza się, że niektóre produkty przechowywane w lodówce psują się znacznie szybciej niż inne. Mowa w szczególności o warzywach, które często już po kilku dniach tracą jędrność, korzystny wygląd i smak. Okazuje się, że istnieją triki wspomagające utrzymanie ich świeżości na dłużej. Dzięki jednemu z nich zaoszczędzisz pieniądze, a w dodatku nie zmarnujesz jedzenia. Oto co należy zrobić.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Każdemu zdarza się kupić nieco więcej warzyw, których nie spożywamy od razu. Zakładamy, że dzięki temu nie będzie konieczności powrotu do sklepu w ciągu kilku kolejnych dni. Jeśli jednak nie zdążymy zjeść ich w tym czasie, często, wyrzucając jedzenie do kosza, towarzyszą nam wyrzuty sumienia. A co, jeśli udałoby się zachować jego świeżość na dłużej i ograniczyć marnowanie żywności? Okazuje się, że to możliwe, a na dodatek bardzo łatwe. Jedyne co należy zrobić, to wsypać do niewielkiej miseczki lub spodka sól kuchenną, a następnie umieścić ją w pojemniku w lodówce, w którym zazwyczaj leżą warzywa.
Metoda na pierwszy rzut oka wydaje się nietypowa, jednak jej rezultaty są spektakularne. Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że sól ma właściwości higroskopijne. Oznacza to, że naturalnie przyciąga do swojej powierzchni wilgoć, która w efekcie nie osiada na warzywach i nie przyspiesza ich psucia. Sól wraz z wilgocią pochłonie też zapachy z lodówki, które po jakimś czasie mogą być dla nas uciążliwe.
Aby zachować świeżość warzyw w lodówce, nie powinno się ich przechowywać w foliowych torebkach, w których często przynosimy je ze sklepu. Dużo lepszym rozwiązaniem są woreczki z siatki lub układanie żywności luzem, tak, by zapewnić jej cyrkulację powietrza. Istotne, by myć warzywa dopiero bezpośrednio przed spożyciem, ponieważ wcześniejszy kontakt z wodą ułatwi rozwój bakterii, co znacznie przyspieszy ich psucie.