Wsyp do miseczki i umieść w lodówce. Warzywa zachowają świeżość na dłużej

Kupując warzywa często zastanawiamy się, jak przedłużyć ich świeżość. Czasem przechowywanie w lodówce nie wystarczy i już po kilku dniach jesteśmy zmuszeni do pozbycia się nadpsutego jedzenia. W trosce o niemarnowanie żywności wypróbuj prosty trik - sporo zaoszczędzisz, a warzywa długo będą smaczne.

Zdarza się, że niektóre produkty przechowywane w lodówce psują się znacznie szybciej niż inne. Mowa w szczególności o warzywach, które często już po kilku dniach tracą jędrność, korzystny wygląd i smak. Okazuje się, że istnieją triki wspomagające utrzymanie ich świeżości na dłużej. Dzięki jednemu z nich zaoszczędzisz pieniądze, a w dodatku nie zmarnujesz jedzenia. Oto co należy zrobić.

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Zakupy bez listy oznaczają większy paragon i przepełnioną lodówkę? "Zlecam zakupy mężowi"

Wsyp to do miseczki i umieść w lodówce. Warzywa zachowają świeżość na dłużej

Każdemu zdarza się kupić nieco więcej warzyw, których nie spożywamy od razu. Zakładamy, że dzięki temu nie będzie konieczności powrotu do sklepu w ciągu kilku kolejnych dni. Jeśli jednak nie zdążymy zjeść ich w tym czasie, często, wyrzucając jedzenie do kosza, towarzyszą nam wyrzuty sumienia. A co, jeśli udałoby się zachować jego świeżość na dłużej i ograniczyć marnowanie żywności? Okazuje się, że to możliwe, a na dodatek bardzo łatwe. Jedyne co należy zrobić, to wsypać do niewielkiej miseczki lub spodka sól kuchenną, a następnie umieścić ją w pojemniku w lodówce, w którym zazwyczaj leżą warzywa.

Metoda na pierwszy rzut oka wydaje się nietypowa, jednak jej rezultaty są spektakularne. Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że sól ma właściwości higroskopijne. Oznacza to, że naturalnie przyciąga do swojej powierzchni wilgoć, która w efekcie nie osiada na warzywach i nie przyspiesza ich psucia. Sól wraz z wilgocią pochłonie też zapachy z lodówki, które po jakimś czasie mogą być dla nas uciążliwe.

Co zrobić, żeby warzywa były dłużej świeże? Myj je dopiero przed spożyciem

Aby zachować świeżość warzyw w lodówce, nie powinno się ich przechowywać w foliowych torebkach, w których często przynosimy je ze sklepu. Dużo lepszym rozwiązaniem są woreczki z siatki lub układanie żywności luzem, tak, by zapewnić jej cyrkulację powietrza. Istotne, by myć warzywa dopiero bezpośrednio przed spożyciem, ponieważ wcześniejszy kontakt z wodą ułatwi rozwój bakterii, co znacznie przyspieszy ich psucie.

Więcej o: