Zanim posadzisz borówkę amerykańską, pamiętaj o jednej rzeczy. Latem zbierzesz dużo owoców

Borówka amerykańska to krzew dający charakterystyczne jagodowe owoce. Posadzony w przydomowym ogródku może owocować nawet 20 lat. Kiedy sadzić borówkę amerykańską i jak pielęgnować drzewko, aby dawało smaczne plony? Zanim zasadzimy borówkę, warto pamiętać o jednej rzeczy.

Borówka amerykańska coraz częściej pojawia się w polskich ogrodach. To krzew cechujący się smacznymi owocami przypominającymi jagody. Jak pielęgnować borówkę amerykańską, aby obficie owocowała?

Zobacz wideo Rośliny w doniczce - samo zdrowie

Borówka amerykańska w przydomowym ogrodzie. Dlaczego warto ją posadzić?

Rośliny osiągają wysokość do 2,5 metra. Borówka charakteryzuje kwiatami o dzwonkowatej budowie zebranymi w grona. Kwitnie od kwietnia do maja, a owoce można zbierać od połowy lipca. Owoce można jeść jako świeże, ale dobrze nadają się również na przetwory oraz do mrożenia. Zawierają dużo witamin i minerałów oraz potas, wapń, fosfor i żelazo. Korzystnie wpływają na pracę jelit, usuwają toksyny z organizmu i działają antyoksydacyjne. Borówka lubi stanowiska słoneczne i dobrze zakwaszoną ziemię, gdyż w innym wypadku będzie słabo rosła i mniej owocowała. Jeśli posadzona została w nieodpowiedniej glebie, na liściach pojawiają się czerwone plamy.

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Kiedy sadzić borówkę amerykańską? Pamiętaj o jednej rzeczy

Borówkę sadzimy w dwóch terminach – jesienią we wrześniu lub październiku oraz na wiosnę w marcu i kwietniu. Roślina nie jest trudna w pielęgnacji, lecz aby uzyskać piękne i słodkie owoce, warto wykonać mikoryzę. Co to jest? Mikoryza to nic innego jak symbioza pomiędzy korzeniami roślin a grzybami znajdującymi się w glebie, czyli wymiana składników odżywczych pomiędzy rośliną a grzybami. Aby wspomóc ten proces, warto zrobić szczepionkę mikoryzową. Wykonujemy ją od marca do maja. Mikoryzę kupujemy w sklepie ogrodniczym. By zaaplikować ją roślinom, wystarczy wykonać otwory dookoła borówki i wprowadzić mikoryzę do gleby. Po takim zabiegu będziemy cieszyć się obfitymi i pysznymi owocami.

Więcej o: