Śledzie to smaczna i zdrowa przekąska, nic dziwnego, że królują na naszych stołach nie tylko w święta, ale i na co dzień. Są dość proste w przyrządzeniu, a kluczowym etapem, który sprawi, że staną się wyjątkowo pyszne, jest namaczanie. Jak je zrobić, by zachwycały smakiem?
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Wielki post, który trwa od 22 lutego do 6 kwietnia, to idealny moment na to, by w naszej diecie pojawiło się więcej ryb, które są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Jeśli zastanawiasz się nad szybką i łatwą w przygotowaniu przekąską, która oczaruje domowników, wybierz śledzie, które możesz przyrządzić na wiele sposobów, a do najpopularniejszych z nich należą te w oleju, śmietanie bądź po kaszubsku. My natomiast mamy inne rozwiązanie, dzięki któremu będą smakować jak nigdy dotąd. Choć zazwyczaj przed przygotowaniem namaczasz je w wodzie lub mleku, tym razem postaw na coś niebanalnego, co sprawi, że ich smak będzie wyjątkowy. Mowa o zalewie z ogórków kiszonych.
Namaczanie to jeden z najważniejszych etapów przyrządzania filetów. Sprawia, że zyskują wyjątkowy smak i aromat. Tym razem zamiast użyć do tego wody lub mleka, wybierz wodę spod ogórków. Ten sprytny trik sprawi, że będą smakować jak nigdy dotąd. Co więcej, wykorzystasz płyn, który zazwyczaj wylewasz do zlewu. Czego będziesz potrzebować?