Zazwyczaj wylewasz do zlewu, tym razem namocz w nim śledzie. Już zawsze będziesz je tak robić

Śledzie to uwielbiane przez Polaków ryby, z których szybko można wyczarować pyszną przekąskę. Są łatwodostępne, niedrogie, a ich przygotowanie jest stosunkowo proste. Co więcej, można je zrobić na wiele sposobów. Przedstawiamy sprytny trik, dzięki któremu będą naprawdę wspaniałe.

Śledzie to smaczna i zdrowa przekąska, nic dziwnego, że królują na naszych stołach nie tylko w święta, ale i na co dzień. Są dość proste w przyrządzeniu, a kluczowym etapem, który sprawi, że staną się wyjątkowo pyszne, jest namaczanie. Jak je zrobić, by zachwycały smakiem?

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo 60% Polaków uważa, że ryba to nie mięso. Czy ma rację?

Post przed Wielkanocą. Co jeść w tym czasie? Postaw na ryby

Wielki post, który trwa od 22 lutego do 6 kwietnia, to idealny moment na to, by w naszej diecie pojawiło się więcej ryb, które są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Jeśli zastanawiasz się nad szybką i łatwą w przygotowaniu przekąską, która oczaruje domowników, wybierz śledzie, które możesz przyrządzić na wiele sposobów, a do najpopularniejszych z nich należą te w oleju, śmietanie bądź po kaszubsku. My natomiast mamy inne rozwiązanie, dzięki któremu będą smakować jak nigdy dotąd. Choć zazwyczaj przed przygotowaniem namaczasz je w wodzie lub mleku, tym razem postaw na coś niebanalnego, co sprawi, że ich smak będzie wyjątkowy. Mowa o zalewie z ogórków kiszonych.

Przekąska na wielki post 2023. Prosty przepis na obłędne śledzie

Namaczanie to jeden z najważniejszych etapów przyrządzania filetów. Sprawia, że zyskują wyjątkowy smak i aromat. Tym razem zamiast użyć do tego wody lub mleka, wybierz wodę spod ogórków. Ten sprytny trik sprawi, że będą smakować jak nigdy dotąd. Co więcej, wykorzystasz płyn, który zazwyczaj wylewasz do zlewu. Czego będziesz potrzebować?

  • 3-4 filety śledzi,
  • małą cebulkę,
  • sok z ogórków kiszonych,
  • tyle samo oleju,
  • odrobiny pieprzu,
  • 1-2 łyżeczki musztardy
  1. Śledzie namaczaj przez całą noc lub dzień w soku spod ogórków, a następnie je pokrój, najlepiej w grube plastry.
  2. Do wody spod ogórków dodaj olej, pieprz i musztardę, dokładnie wymieszaj.
  3. Cebulkę pokrój w piórka.
  4. Wyłóż rybę, posyp ją cebulą i zalej przygotowaną mieszanką. Odstaw do lodówki na godzinę, dwie. Po tym czasie będą gotowe do podania.
Więcej o: