Ziemniaki od lat królują w polskiej kuchni i można je przygotować w różnej postaci. Smakują praktycznie każdemu, dlatego nic dziwnego, że niektórzy rozważają uprawę we własnym ogrodzie, by po kilku miesiącach cieszyć zdrowymi bulwami, które z pewnością będą smaczniejsze niż te z marketu. Nie każdy jednak wie, jak się do tego zabrać. Z tego względu przygotowaliśmy praktyczny poradnik, z którego dowiesz się, jakie podjąć działania.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Jeśli rozważasz uprawę ziemniaków w przydomowym ogródku i chcesz cieszyć się nimi już za kilka miesięcy, rozważ wybór odmiany bardzo wczesnej lub wczesnej, takiej jak Arielle, Denar, Impala, Irys, Orlik, Gracja czy Irga. Mimo że na rynku można przebierać w rodzajach bulw nie ulega wątpliwości, że najpopularniejsze są Irys i Irga. Wszystko ze względu na fakt, że są najłatwiej dostępne, a na dodatek bardzo smaczne. Odmiany późne są zalecane wtedy, gdy chcesz zebrać plony na zimę.
Ziemniaki wczesne można posadzić w przydomowym ogrodzie już pod koniec marca lub na początku kwietnia. Istotne, by nie doświadczały mrozu, ponieważ nie są na niego odporne i nie urosną. Jeśli spodziewasz się niskich temperatur, a bulwy są już umieszczone w ziemi, należy je odpowiednio zabezpieczyć, by nie zmarzły. Sprawdzi się agrowłóknina, którą można znaleźć w sklepach ogrodniczych.
Sadzenie i uprawa ziemniaków jest więc w dużej mierze uzależniona od temperatury. Sadzeniaki, które są już podkiełkowane, można wysadzać, gdy gleba ma około 6 stopni Celsjusza. Nie należy umieszczać ich w ziemi głęboko, gdyż może to spowolnić wzrost i rozwój. Optymalną głębokością jest około 8 cm i rozstaw co pół metra. Należy sadzić zawsze kiełkami do góry, a na powierzchni usypać redliny na wysokość 20-30 cm.
Wschodzenie ziemniaka trwa od 3 do 5 tygodni. Warto w tym czasie regularnie pozbywać się chwastów, co wpłynie na rozwój, a później na smak bulw. Na możliwość wykopania ziemniaków z ziemi należy poczekać 3-4,5 miesiąca. Jeśli do sadzenia wybierzesz tak zwane młode ziemniaki, możliwe, że będą gotowe do wykopania i spożycia już około 90 dni od posadzenia.
Ziemniaki wczesne można zebrać, gdy zielone części rozpoczną kwitnienie. W pierwszej kolejności należy ostrożnie wyciągać największe bulwy, a plon główny pozostawić w ziemi jak najdłużej.