Imbir znajduje zastosowanie nie tylko jako przyprawa, ale również wspomaga odchudzanie, pomaga w zwalczeniu przeziębienia czy obniża poziom cholesterolu. Świeży imbir kupimy w supermarkecie lub na targu, ale jeśli chcemy uniezależnić się od sklepowych dostaw, warto posadzić go w doniczce i uprawiać w mieszkaniu.
Roślina ta pochodzi z Melanezji i rośnie nawet do 1,3 metra wysokości. Charakteryzuje się zielonymi lancetowatymi liśćmi i kwiatami przypominającymi kłosy, jednak to jego podziemne kłącza pokryte jasną skórką są najbardziej pożądane. Z racji tego, że imbir pochodzi z innej strefy klimatycznej i ze względu na niskie temperatury uprawianie go w polskim ogródku jest trudne. Dlatego najczęściej imbir hodowany jest właśnie w doniczkach. Mimo że roślina lubi ciepło, pamiętajmy, że nie powinna stać na parapecie w miejscu mocno nasłonecznionym. Idealna temperatura oscyluje wokół 20 stopni Celsjusza. Lubi żyzną, lekko kwaśną glebę, której odczyn powinien wahać się pomiędzy 6,1 do 6,5 pH.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Po odmianę dekoracyjną powinniśmy udać się do sklepu ogrodniczego. Jeśli chcemy posadzić odmianę jadalną, wystarczy, że przejdziemy się do supermarketu i wybierzemy odpowiednie kłącza. Pamiętajmy, aby dobrze je obejrzeć. Nie powinny być pomarszczone ani poplamione, gdyż może to być oznaką choroby. Zwróćmy również uwagę na tzw. oczka przy rozgałęzieniach – powinny wyglądać świeżo i zdrowo. Po powrocie ze sklepu dobrze jest umieścić kłącze w ciepłej wodzie i trzymać całą noc. Ich namoczenie sprawi, że pozbędziemy się substancji chemicznych, które spowalniają kiełkowanie.
Większe kłącza podzielmy na mniejsze kawałki. Pamiętajmy, że w każdym kawałku powinno znaleźć się przynajmniej jedno tzw. oczko. Pocięte kłącza zostawiamy na 1-2 dni, aby wyschły i nie gniły, gdy umieścimy je w ziemi. Po upływie tego czasu wsadzamy kłącze do gleby "oczkiem" do góry, a następnie przysypujemy dwucentymetrową warstwą ziemi i podlewamy. Zanim pojawią się pierwsze pędy, warto przykryć doniczkę folią spożywczą, tworząc szklarnię. Imbir najlepiej sadzić wczesną wiosną – pod koniec stycznia lub na początku lutego. Pierwsze pędy powinny pojawić się od 2 do 8 tygodni od wsadzenia.