Domowe sposoby na mycie szafek kuchennych. Rozcieńcz z wodą i dodaj soku z cytryny. To pogromca brudu

Szafki w kuchni są szczególnie narażone na trudne do usunięcia zabrudzenia, takie jak resztki jedzenia czy zaschnięty tłuszcz. Co zrobić, aby znów lśniły czystością? Poznaj niezawodne, domowe sposoby na mycie szafek kuchennych.

W kuchni zazwyczaj dzieje się bardzo dużo, dlatego tak ważne jest, aby regularnie w niej sprzątać. Niestety pośpiech, brak czasu czy zwykle przeoczenie sprawiają, że tłuste plamy czy inne zabrudzenia na szafkach mają się tam wyjątkowo dobrze. Czym je doczyścić?

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Szukasz domowych sposobów na mycie lodówki? Soda oczyszczona i ocet będą twoimi sprzymierzeńcami

Ten produkt nie ma sobie równych. Ocet jest pogromcą wszelkich zabrudzeń

Ocet to niezawodny produkt, który świetnie nadaje się do sprzątania, w tym także mycia kuchennych szafek. Wystarczy, że spryskasz nim zabrudzone miejsca, pozostawisz na kilka, kilkanaście minut, a następnie przetrzesz wilgotną ściereczką. Jeśli nie przepadasz za tym charakterystycznym zapachem, możesz rozcieńczyć go z wodą i dodać ulubiony płyn do naczyń. Ocet sprawdzi się w sprzątaniu kuchni nie tylko ze względu na wysoką skuteczność w usuwaniu plam, ale także działanie odkażające oraz niwelujące brzydkie zapachy. Co więcej, kosztuje kilka złotych, jest ekologiczny i bezpieczny.

Duet, który rozprawi się z każdą tłustą plamą. Postaw na sodę i cytrynę

Innym sposobem na pozbycie się plam z szafek kuchennych jest wykorzystanie sody oczyszczonej wraz z cytryną. Paczkę sody oczyszczonej rozpuść w niepełnej szklance wody i dodaj sok z połówki cytryny, Wszystko dokładnie wymieszaj, a następnie użyj do umycia szafek z pomocą gąbki lub miękkiej ściereczki. Nie tylko pozbędziesz się wszystkich zabrudzeń, ale zyskasz także piękny zapach.

Jeśli nie lubisz sprzątać, zabezpiecz szafki przed brudem. To banalnie proste

Choć zabrzmi to banalnie, pamiętaj, że lepiej zapobiegać niż leczyć. To samo tyczy się sprzątania — świeże zabrudzenia, czy plamy z tłuszczu są dużo prostsze do usunięcia niż te kilkudniowe, dlatego warto na bieżąco przemywać ścierką wszystkie powierzchnie. Jeśli wiesz, że nie będziesz miała do tego głowy, zabezpiecz szafki czy kuchenkę, zanim weźmiesz się za gotowanie czy smażenie. Wystarczy, że na blatach rozłożysz np. ręczniki kuchenne, które później wyrzucisz.

Więcej o: