Czyszczenie rusztu z piekarnika jest bardzo uciążliwe, jednak w trosce o powierzchnię warto robić to regularnie. Z czasem zabrudzenia i zaschnięty tłuszcz są coraz trudniejsze do usunięcia, dlatego dobrym nawykiem jest podejmowanie działań od razu, gdy zauważymy, że kratka jest brudna. Na szczęście istnieje prosty trik, który znacznie ułatwi sprzątanie. Wystarczy przygotować mieszankę ze składników, które możliwe, że masz już w domu i... worek na śmieci. Sprawdź, jak to działa.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Okazuje się, że istnieją metody, które uporają się nawet z mocno zaschniętymi zabrudzeniami. W pierwszej kolejności należy przygotować w misce roztwór czyszczący. Wykonasz go z wody (około 500 ml), jednej tabletki do zmywarki i trzech łyżek sody oczyszczonej. Wystarczy zalać kapsułkę ciepłą cieczą, wymieszać do rozpuszczenia, dodać sodę i ponownie wymieszać.
Drugim krokiem jest umieszczenie rusztu z piekarnika w... worku na śmieci. I nie, nie dlatego, że nie możemy już znieść zabrudzeń i zamierzamy go wyrzucić. Okazuje się, że niepozorna rzecz pomoże w walce z zaschniętym tłuszczem. Należy upewnić się, że worek nie ma uszkodzeń, po czym wlać do środka ostudzony roztwór i zabezpieczyć opakowanie przed otwarciem. Dobrym pomysłem jest umieszczenie rusztu w wannie, dzięki czemu w razie wypadku ciecz nie zaleje nam kuchni. Po kilku godzinach wystarczy wyjąć go i przetrzeć szorstką stroną gąbki do naczyń. Już po chwili okaże się, że tłuszcz odchodzi bez problemu, a kratka wygląda jak nowa.
Innym sposobem jest czyszczenie za pomocą proszku do pieczenia, który większość z nas ma w swojej kuchni. Wystarczy zmieszać produkt z wodą tak, by utworzyć gęstą papkę i nałożyć ją na kratkę od piekarnika. Warto zwrócić szczególną uwagę na miejsca, na których jest wiele zaschniętych zabrudzeń. Po 30 minutach należy wyszorować ruszt i przemyć go ciepłą wodą, a będzie czysty.