Pieczywo króluje w wielu polskich domach i jest stałym elementem posiłków. Czym zastąpić chleb? Sprawdź zdrowe zamienniki pieczywa.
Zobacz wideo
Chlebek dyniowy. Prosty, szybki, a w smaku... Poezja!
Jaki chleb jest najzdrowszy? Czym zastąpić chleb?
Przekonanie, że chleb to zło wcielone jest błędne. Wbrew pozorom wartościowy chleb, czyli żytni, wcale nie jest powodem przybierania dodatkowych kilogramów. Chleb żytni jest najczęściej polecanym zamiennikiem dla białego pieczywa. Jest znacznie bardziej pożywny, ma mniej kalorii i więcej błonnika. Zawiera białko, selen, witaminę B6, żelazo czy kwas foliowy, więc nie powinniśmy całkowicie wyrzucać go z jadłospisu. Wiele osób jednak chciałoby urozmaicić dietę i zastąpić popularne kanapki innymi produktami. Jeśli szukasz nowych rozwiązań, sprawdź, czym zastąpić chleb w codziennym jadłospisie.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Czym zastąpić chleb? Postaw na zdrowe zamienniki pieczywa m.in. awokado
Zastanawiasz się, czym zastąpić chleb? Sprawdź, propozycje produktów, które zawierają wiele cennych składników odżywczych i są świetnym zamiennikiem pieczywa.
- Kasza – amarantus, kasza gryczana, kasza jęczmienna, czy komosa ryżowa nadają się do jedzenia zarówno na zimno, jak i na ciepło. Warto mieć w lodówce garnek ugotowanej kaszy, aby w każdej chwili móc przyrządzić danie. Kasza świetnie smakuje na słodko, jak i na słono. Zawiera błonnik, magnez, cynk, żelazo i mangan. Dodatkowo jest źródłem witaminy z grupy B oraz kwasu foliowego.
- Pieczywo chrupkie - idealnie nadaje się dla osób chcących zrzucić kilogramy. Na sklepowych półkach znajdziemy pieczywo chrupkie żytnie, kukurydziane, gryczane czy graham. Świetnie zastępuje chleb, gdyż możemy położyć na nim ulubione składniki, które wcześniej lądowały na kanapce, i ma mało kalorii.
- Pieczone warzywa - pokrojone w słupki lub w podane w formie zapiekanki są świetnym zamiennikiem ulubionych kanapek. Są sycące, zawierają witaminy i błonnik, oraz mają bardzo mało kalorii. Warzywa można spożywać również na surowo np. pokrojone w słupki i podane z dipem lub hummusem.
- Awokado - zawiera naturalny tłuszcz oraz błonnik. Na przekrojony na pół owoc połóż ulubione składniki np. łososia lub twaróg. Awokado jest sycące, ma wiele witamin i składników aktywnych. Podobnie można wykorzystać też paprykę.