Dzięki cebuli potrawy mają wyrazisty smak. Ma ona jednak wiele innych zastosowań, niekoniecznie związanych z gotowaniem. Można jej używać jako składnika lekarstw czy zrobić z niej syrop, dodatkowo pomaga zwalczać opuchliznę i łagodzi miejsca po użądleniu. Jak kroić cebulę, gdy jest nam potrzebna np. do przygotowania obiadu? Sprawdźcie te dwa triki.
Gdy kroimy cebulę, uszkadzamy jej strukturę. Wtedy uwalnia się z niej gaz, który podrażnia nasze oczy i wywołuje łzy. Im mniejszy stopień rozdrobnienia warzywa, tym mniejsze ryzyko płaczu. Nie musisz jednak wydawać fortuny na zakup rozdrabniacza do warzyw. Istnieje pewien patent, dzięki któremu bardzo szybko rozprawisz się z krojeniem cebuli. Pojawił się na profilu użytkownika lifehack.content na Instagramie. Będzie ci potrzebna obieraczka do warzyw i widelec. Wbij widelec z boku cebuli, dzięki czemu cały czas będzie w ustabilizowanej pozycji. Weź obieraczkę i zacznij od góry ścierać cebulę.
Drugim sposobem na szybkie pokrojenie cebuli jest przytrzymanie jej za korzeń i ponacinanie wokół nożem. Później wystarczy położyć warzywo na boku i pokroić. Dzięki temu, że wcześniej je nacięłaś, od razu uzyskasz idealną kosteczkę. Ten myk również pojawił się na profilu użytkownika lifehack.content. Patent zyskał już pierwszych fanów.
To uratowało moje oczy
Super, na pewno spróbuję. Dzięki!
Wow! Genialne
Świetny pomysł
Dlaczego wcześniej o tym nie wiedziałam?
Więcej podobnych treści znajdziesz na Gazeta.pl