Przyrządzając świąteczne potrawy, możemy ściśle trzymać się tradycji lub podejść do tego tematu z nieco większą elastycznością, wybierając te potrawy, na których przygotowanie mamy czas oraz odpowiednie zasoby. Oto co powinno znaleźć się na wielkanocnym stole.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Tradycyjne śniadanie wielkanocne powinno składać się z jajek (w wersji faszerowanej lub klasyczne - ugotowane na twardo), chleba, kiełbasy oraz barszczu białego lub żurku. To, czy podajemy zupę podczas śniadania, zależy jednak w dużej mierze od rodzinnego zwyczaju. Jeśli natomiast lubimy śniadania na słodko, możemy również zaserwować paschę oraz świąteczne ciasta – baby, mazurki lub makowce.
Na wielkanocnym stole nie może także zabraknąć potraw mięsnych. Oczywiście tylko wtedy, gdy dania mięsne spożywamy. W wielu domach podaje się pieczoną białą kiełbasę z musztardą lub majonezem oraz klasyczne deski wędlin. Smacznym dodatkiem do świątecznego obiadu będą różnego rodzaju pasztety — zarówno mięsne, jak i pasztety wegetariańskie i wegańskie.
Tradycyjnym świątecznym daniem jest także sałatka jarzynowa, którą przygotowuje się z marchewki, pietruszki, selera, ziemniaków, zielonego groszku, ogórków kiszonych, gotowanych na twardo jaj, majonezu oraz śmietany. Wymieszane składniki doprawiamy solą oraz pieprzem. Klasyczna sałatka jarzynowa to obowiązkowa pozycja na każdym świątecznym stole.
Oprócz świątecznych ciast możemy również zaserwować paschę, czyli tradycyjny deser wielkanocny, który przygotowuje się z twarogu, masła, żółtek, cukru, wanilii i oraz bakalii. Należy go przygotować dzień wcześniej i zostawić w lodówce na noc. Paschę najczęściej serwuje się w formie piramidki, co czyni ją oryginalną potrawą na tradycyjnym świątecznym stole.
Zobacz też: Pascha: deser, którego nie może zabraknąć w święta wielkanocne. Skąd pochodzi?