Przepisów na dania wielkanocne jest naprawdę wiele. Fundament świątecznego posiłku stanowią oczywiście jajka, mięsa, pieczywo, zupy oraz ciasta, jednak to, w jaki sposób je przygotujemy, zależy od nas i naszych upodobań smakowych.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Babka wielkanocna idealnie sprawdzi się jako deser po śniadaniu lub obiedzie. Największą popularnością w polskich domach cieszy się babka cytrynowa, jednak możemy do niej również dodać kakao oraz ozdobić polewą czekoladową.
Babka wielkanocna – składniki:
Babka wielkanocna – przygotowanie:
Zanim przystąpimy do przygotowania babki, musimy upewnić się, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową. Produkty powinniśmy wyjąć z lodówki około 2 godziny wcześniej. Zaczynamy od roztopienia masła w rondlu. Odstawiamy je do ostygnięcia i przechodzimy do oddzielenia żółtek od białek. Do miski wsypujemy cukier, cukier waniliowy i dodajemy żółtka. Całość miksujemy aż do otrzymania jednolitej masy.
W drugiej misce miksujemy sól i białka. Cytryny przed wykorzystaniem musimy sparzyć i pozbawić skórki. Do masy jajecznej (z żółtek) dodajemy sok z 1 cytryny, mąkę pszenną, masło, proszek do pieczenia oraz skórkę z cytryny i całość miksujemy. Na koniec dodajemy ubite jajka i delikatnie mieszamy. Do ciasta o ¼ jego całej objętości wlewamy roztopioną czekoladę i wsypujemy kakao, a na koniec mieszamy. Do foremki wlewamy najpierw jasne ciasto, a dopiero potem ciasto wymieszane z czekoladą. Całość pieczemy w temperaturze 175°C przez 45 minut.
Żurek jest daniem, które przygotować możemy na kilka sposobów. Największą popularnością cieszy się oczywiście klasyczny żurek z jajkiem i białą kiełbasą. Jeśli zależy nam na uatrakcyjnieniu naszego dania, możemy je zaserwować w wydrążonym chlebie. Wiele osób serwuje również żurek z jajkiem przepiórczym i chipsem z boczku. Ciekawym pomysłem będzie również przyrządzenie barszczu białego z boczkiem i tłuczonymi ziemniakami.
Jajka obowiązkowo powinny pojawić się na każdym świątecznym stole. Możemy je podawać w wersji klasycznej lub pokusić się o przygotowanie ich w nieco bardziej oryginalny sposób. Najłatwiej przygotować jajka faszerowane z cebulą, masłem oraz pieczarkami. Wystarczy wydrążyć żółtka, wymieszać je z podsmażoną cebulą oraz pieczarkami, a następnie umieścić w zagłębieniu białka. Ciekawym pomysłem będzie także przygotowanie jaj w koszulkach, jaj w galarecie lub jaj w szynce.
Przygotowanie mazurka wielkanocnego nie należy do najtrudniejszych, dlatego poradzą sobie z nim nawet początkujący kucharze.
Mazurek wielkanocny – składniki:
Mazurek wielkanocny – przygotowanie:
Zaczynamy od połączenia mąki z 2 szklankami cukru pudru i zimnym masłem. Następnie dodajemy żółtka oraz jajko i natychmiast przechodzimy do ugniatania ciasta. Jednolitą masę zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny. Po wyjęciu ciasta z lodówki jego niewielką część odkładamy, by później przygotować z niej wykończenie brzegów ciasta. Resztę masy rozwałkowujemy i układamy na blaszce do pieczenia.
Z odłożonej części ciasta formujemy wspomniane brzegi i układamy na rozwałkowanej masie. Całość pieczemy w 220°C przez około 10-15 minut. Następnie do garnka wsypujemy cukier puder, cukier waniliowy oraz dodajemy śmietanę. Całość zagotowujemy na małym ogniu. Zagotowaną masę rozprowadzamy na upieczonym spodzie ciasta. Gotowe.
Zobacz też: Śniadanie wielkanocne - potrawy, których nie może zabraknąć na świątecznym stole