Czego nie wolno robić w czasie Wielkiego Postu? Na te rzeczy katolicy powinni zwrócić szczególną uwagę

W tym roku Wielki Post rozpoczął się 22 lutego. Będzie trwał 43 dni i potrwa do 6 kwietnia. To ważny czas dla wszystkich chrześcijan, którzy przygotowują się do świąt wielkanocnych. Istnieją jednak pewne zasady, których w tym czasie trzeba przestrzegać. Sprawdźcie, przed czym należy się powstrzymać.

Wielki Post rozpoczyna się Środą Popielcową. To właśnie wtedy kapłan posypuje głowy wiernych popiołem. Podczas mszy księża są ubrani w fioletowe szaty liturgiczne, które symbolizują pokutę. W tym roku Wielki Post będzie trwał 43 dni i zakończy się w Wielki Czwartek, 6 kwietnia.

Zobacz wideo Jak ograniczyć marnowanie jedzenia w święta? Ekspertka wyjaśnia

Zwyczaje Wielkiego Postu. Jaki jest jego cel?

Popiół, którym ksiądz posypuje głowy wiernych, symbolizuje przemijanie. Głównym celem obrzędu jest pokuta i przygotowanie się na zmartwychwstanie Jezusa. Wszystkie niedziele Wielkiego Postu mają swoje nazwy. Ostatnią jest Niedziela Palmowa, którą w tym roku obchodzimy 2 kwietnia. 6 kwietnia odbywa się Msza Wieczerzy Pańskiej, która kończy 40 dni postu. Duchowni namawiają, aby na czas Wielkiego Postu podjąć się indywidualnych wyrzeczeń. Mogą to być całkowicie osobiste postanowienia, takie jak przerwa w korzystaniu z mediów społecznościowych czy wstrzemięźliwość od alkoholu i papierosów.

Czy w okresie Wielkiego Postu wolno jeść mięso? Są dwa wyjątki

40 dni postu ma służyć wyciszeniu się. Warto wziąć udział w Gorzkich Żalach lub udać się na Drogę Krzyżową w piątek. O poście mówi nam czwarte przykazanie kościelne: "Zachowywać nakazane posty i wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych, a w okresach pokuty powstrzymywać się od udziału w zabawach". W okresie Wielkiego Postu powinniśmy więc zrezygnować z udziału w zabawach czy wyjść na dyskotekę. Ścisły post obowiązuje nas tylko w Środę Popielcową i Wielki Piątek. Można wtedy zjeść jeden syty posiłek i dwa lekkie. Przez te dwa dni nie wolno jeść mięsa, można natomiast spożywać nabiał i ryby.

Więcej podobnych treści znajdziesz na Gazeta.pl

Więcej o: