Co można zjeść na śniadanie? Wypróbuj te dwa szybkie przepisy i zapomnij o nudnych kanapkach

Co można zjeść na śniadanie? Czasem po przebudzeniu brakuje nam pomysłów na pożywny posiłek, a chleb i standardowe kanapki coraz bardziej nas nudzą. To znak, że warto wypróbować coś zupełnie innego. Postaw na puszyste naleśniki lub wytrawny omlet, a rozpoczniesz dzień z uśmiechem.

Śniadanie jest niezbędnym elementem każdego poranka, a przez wielu uważane za najważniejszy posiłek dnia. To właśnie ono, jeśli jest zdrowe i pełnowartościowe, dostarczy nam energii do pracy i wpłynie pozytywnie na samopoczucie. Jeśli powoli tracisz pomysły, co takiego można by zjeść, zwróć uwagę na te dwa przepisy. Zarówno naleśniki na kefirze jak i omlet wytrawny będą świetną odskocznią od standardowych kanapek. 

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Naleśniki budyniowe z twarogiem i miodem [PRZEPIS]

Co można zjeść na śniadanie? Puszyste naleśniki na kefirze

W tym przepisie zamieniamy standardowe mleko na kefir, by naleśniki wyszły puszyste i delikatne.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej;
  • 2 jaja kurze (wyciągnij je wcześniej z lodówki);
  • 400 g naturalnego kefiru (wyciągnij go wcześniej z lodówki);
  • 25 g roztopionego masła;
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego;
  • olej roślinny;
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Przesiej do miski mąkę, dodaj cukier wanilinowy i sól.
  2. Wbij jajka, wlej kefir i dodaj roztopione, ostudzone masło.
  3. Wymieszaj składniki i miksuj je na najwyższych obrotach, by uzyskać puszystą masę. Powinna być lejąca, ale nie wodnista.
  4. Odstaw ciasto na pół godziny, a następnie smaż naleśniki na rozgrzanym tłuszczu.
  5. Podawaj z owocami, kremem, dżemem lub konfiturą.

Szybkie śniadanie na ciepło. Usmaż prostego omleta wytrawnego

Gdy lodówka świeci pustkami, a chcesz zjeść zdrowo i smacznie, wypróbuj przepis na klasyczny omlet.

Składniki:

  • 1 łyżka wody lub mleka;
  • 1-2 łyżki masła;
  • 2 jaja kurze;
  • szczypta soli i pieprzu;
  • ulubione dodatki (ser, cebula, wędlina itp.);

Sposób przygotowania:

  1. Rozbij jajka w misce, dodaj mleko lub wodę i przyprawy. Wymieszaj składniki, by uzyskać jednolitą masę.
  2. Podsmaż na maśle dodatki i dodaj je do masy.
  3. Rozgrzej patelnię na małym ogniu i rozprowadź na niej masło.
  4. Smaż omleta bez przykrycia, aż brzegi się zetną. Przełóż go delikatnie na drugą stronę i ponownie podsmażaj.
  5. Jeśli lubisz, podawaj omlet posypany z wierzchu serem.
Więcej o: