Święconkę komponuje się z podstawowych, ogólnodostępnych produktów, dlatego jej przygotowanie nie powinno nikomu sprawić trudności. Pokarmy, które wkładamy do święconki, spożywamy podczas śniadania wielkanocnego w Wielką Niedzielę zaraz po porannej rezurekcji.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Produktami, które zgodnie z tradycją powinny znaleźć się w święconce, są przede wszystkim jajka, chleb, mięso (wędliny, biała kiełbasa), chrzan, ciasto oraz przyprawy — sól i pieprz. Jajka są symbolem nowego życia, chleb stanowi symbol Ciała Chrystusa, wędliny oznaczają płodność, a sól stanowi symbol oczyszczenia i prostoty życia.
Poza produktami spożywczymi w koszyku wielkanocnym powinien także znaleźć się baranek. Przypomina on o ofierze złożonej przez Jezusa Chrystusa. Do święconki wkładamy również bukszpan, który symbolizuje nadzieję na zmartwychwstanie, a dodatkowo stanowi element dekoracyjny. Koszyczek wielkanocny powinien być wyłożony białą serwetką – gładką lub plecioną.
Do święconki nie powinniśmy wykładać artykułów takich jak alkohol czy sprzęty użytkowe (np. smartfon). Choć w wielu rodzinach panuje taka tradycja, w koszyku wielkanocnym nie powinien się również znaleźć czekoladowy zając. Nie jest on związany z chrześcijańską tradycją.
Zobacz też: Wielkanoc 2023. Jakie tradycyjne potrawy powinny zagościć na naszych stołach? [LISTA]