Jakie witaminy na wypadające włosy? Włącz do diety te produkty, a wzmocnisz i zagęścisz pasma

Wypadające włosy to problem, z którym boryka się wiele kobiet. Jak temu zaradzić? Duże znaczenie w kwestii kondycji naszej fryzury mają witaminy i dieta. Podpowiadamy, jakiej witaminy brakuje w naszym organizmie, gdy wypadają włosy i jakie produkty powinniśmy spożywać, aby wzmocnić kosmyki.

Gdy podczas czesania lub mycia włosów widzisz, że jest ich coraz mniej, a pasma stają cię wyraźnie cieńsze, to znak, aby coś zmienić. Zła dieta, brak wystarczającej ilości witamin i składników odżywczych powodują, że nasze włosy słabną, a z czasem wypadają. Jak tego uniknąć?

Zobacz wideo Lili Antoniak wrażenia dotyczące ciąży: Puchniesz, nie wysypiasz się, tracisz włosy

farbowanie włosów Jak często farbować włosy, żeby ich nie zniszczyć? Wprowadź zmiany

Dlaczego wypadają włosy? Przyczyn może być kilka

Oczywiście powodów wypadania włosów jest wiele. Zdarza się, że z przyczyn genetycznych nasze włosy są cienkie i łamliwe, przez co zapuszczenie długiej fryzury jest niemal niemożliwe. Kiedy jednak cieszyłyśmy się gęstą czupryną i nagle nasze włosy się przerzedziły, jest to niepokojący objaw. Wpływ na wypadanie włosów mają przewlekły stres, zła dieta, choroby, problemy hormonalne czy nieodpowiednia pielęgnacja. W wielu przypadkach pierwszym krokiem do poprawy naszej fryzury będzie zmiana nawyków żywieniowych. Jakich witamin brakuje, gdy wypadają włosy?

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Jak wyczyścić buty zamszowe? Jak wyczyścić zamszowe buty? Wydaj 50 gr i zrób to bez użycia wody

Witaminy na wypadające włosy. Co jeść, gdy wychodzą włosy?

Jeśli mierzysz się z problemem wypadających włosów, warto zwrócić uwagę na niedobór niektórych witamin, które mają bezpośredni wpływ na kondycję naszej fryzury.

  • Biotyna, inaczej witamina B7, wspiera kondycję skóry, a jej niedobór prowadzi do łamliwości paznokci, wypadania włosów czy szybkiego siwienia. Znajdziemy ją w żółtkach jaj, mięsie, marchwi czy szpinaku.
  • Witamina C odpowiada za wchłanianie żelaza potrzebnego czerwonym krwinkom do transportu tlenu. Niski poziom żelaza może powodować nadmierną utratę włosów. Żelazo znajdziemy w czerwonym mięsie lub roślinach strączkowych, witaminę C zaś w cytrusach i liściastych warzywach.
  • Cynk bierze udział w tworzeniu białek w komórkach, między innymi we włosach. Niski poziom cynku objawia się wypadaniem włosów. Ten składnik znajdziemy w mięsie, fasoli czy orzechach.
Więcej o: