Przygotowując wielkanocne śniadanie, możemy całkowicie trzymać się świątecznej tradycji lub zdecydować się na kilka nowych potraw na stole. Oczywiście są przepisy, bez których trudno wyobrazić sobie Wielkanoc. Sprawdzamy, co podać na śniadanie wielkanocne i zachwycić naszych gości.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Podstawą wielkanocnego śniadania są jajka, które możemy przygotować na różne sposoby. Ugotowane na twardo jaja najczęściej podaje się z majonezem, sosem chrzanowym lub tatarskim. Ciekawym urozmaiceniem świątecznego śniadania będą jaja faszerowane (w skorupkach lub bez nich) na ciepło lub zimno. Farsz o smaku chrzanowym lub pomidorowym możemy przygotować na przykład na bazie twarożku.
Tradycyjne świąteczne śniadanie nie może również obyć się bez wędlin, pasztetów i mięs. W wielu domach podaje się też białą kiełbasę z sosem na bazie majonezu oraz chrzanu. Pasztet z królika możemy przygotować samodzielnie lub kupić gotowy wyrób w sklepie mięsnym. Najlepiej komponuje się on z chrzanem, kiszonym ogórkiem lub rozmarynem. Na świątecznym stole nie powinno również zabraknąć boczku wędzonego na ciepło oraz klasycznej deski wędlin.
Klasycznym daniem podawanym na ciepło podczas wielkanocnego śniadania jest oczywiście żurek z białą kiełbasą, jajkiem oraz chrzanem. Zamiast żurku możemy zaserwować również barszcz biały, który jest nieco łagodniejszy w smaku. Tradycyjnie do świątecznego śniadania podaje się też sałatki, na przykład sałatkę jarzynową, sałatkę wielkanocną lub sałatkę ziemniaczaną.
Śniadanie wielkanocne możemy urozmaicić, serwując tradycyjne potrawy w zupełnie nowej odsłonie. Zamiast żurku i barszczu możemy przygotować wiosenną zupę z rzeżuchy lub hiszpański krem groszkowy. Dania mięsne możemy zastąpić ich warzywnymi odpowiednikami, na przykład podając pasztet z ciecierzycy lub frankfurterki z serem feta. Świetną alternatywą dla klasycznej deski wędlin będą natomiast różne rodzaje serów.
Zobacz też: Barszcz biały od podstaw - jak go zrobić? Wyjaśniamy krok po kroku