Wyrzucasz białe "nitki" z banana do kosza? Niepotrzebnie. Lepiej pozbądź się innej części

Białe włókna czy nitki, które pozostają na bananie po obraniu go ze skórki, dla niektórych osób są czymś nieapetycznym. Bywają gorzkie i nieprzyjemne, z tego też powodu często lądują w koszu. Okazuje się, że niepotrzebnie. Czym są i czy można je jeść?

Ile razy zdarzyło ci się, że w trakcie obierania banana za skórką ciągnęły się białe włókna, paski czy cienkie nitki? Z dojrzałego owocu odchodzą bez problemu, jednak pozbycie się ich z twardszych okazów może już być kłopotliwe. Dla wielu osób włókna te są nieprzyjemne w smaku. Okazuje się jednak, że lepiej nie wyrzucać ich do kosza. Dlaczego?

Zobacz wideo Naturalne nawozy. Wykorzystaj skórkę banana, skorupki jajek i fusy po kawie i herbacie

Więcej podobnych porad znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Czym są białe nitki na bananie? Niektórzy uważają, że są bogate w błonnik

Białe włókna, które widzimy podczas obierania owocu, to nic innego jak łyko, a więc tkanka, która rozprowadza składniki odżywcze w trakcie wzrostu banana i dba o to, by były one dostarczane równomiernie. Z tego powodu wiele osób uważa, że włókna te, choć często gorzkie w smaku, są dla nas bardzo korzystne. Nicholas D. Gillitt z Dole Nutrition Institute w rozmowie z Huffington Post twierdzi, że łyko zawiera nawet więcej błonnika niż bananowy miąższ. – Ogólnie rzecz biorąc, wszystkie części owoców są zdrowe, przecież jemy jabłka czy gruszki ze skórką. Można jeść także skórki bananów, w tym bananowe łyko – stwierdził Gillitt.

Jak wysmuklić twarz bez liftingu? Wystarczy odpowiednio nałożyć dwa kosmetyki Jak wysmuklić twarz bez liftingu? Wystarczy wykorzystać dwa kosmetyki

Wyrzucasz białe włókna z banana do kosza? Okazuje się, że nie musisz tego robić

Czy łyko rzeczywiście może być nawet bardziej wartościowe niż banan? O tę kwestię haps.pl spytał dietetyczkę kliniczną Hannę Stroińską-Fiedorowicz. Co odpowiedziała ekspertka? – Nie ma przeciwwskazań do jedzenia łyka. [...] Podobno zawiera więcej witamin i składników mineralnych, ale nigdzie nie jest to potwierdzone naukowo. W tabelach wartości odżywczych jest po prostu obliczany banan bez podziału na łyko i owoc – przyznała dietetyczka.

Nie ma więc przeciwwskazań do jedzenia łyka, a jego wyrzucanie nie ma sensu. Bez obaw możesz zjadać owoc razem z włóknami, jeśli nie przeszkadza ci ich smak. Co w przypadku końcówek? Wiele osób uważa, że lepiej je wyrzucać. Okazuje się, że to dobra decyzja. W ich wnętrzu, w szczególności tych ciemniejszych, mogą bowiem kryć się środki ochronne, które opóźniają dojrzewanie owoców.

Obieranie cebuli Jak kroić cebulę? Dwa sprytne i sprawdzone sposoby. "Genialne"

Więcej o: