Wiele prostych w przygotowaniu potraw świetnie sprawdzi się jako świąteczne przystawki. Możemy wybrać klasyczne dania lub puścić wodze fantazji i przygotować tradycyjne potrawy w nowej odsłonie.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Składniki:
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od pokrojenia cukinii na podłużne plastry. Tak przygotowane warzywo gotujemy we wrzątku przez około minutę. Po wyjęciu studzimy je zimną wodą i osuszamy na ręczniku papierowym. Następnie do rozdrobnionego twarogu dodajemy śmietanę, starte rzodkiewki oraz posiekany szczypiorek. Całość doprawiamy pieprzem oraz solą. Na plasterkach cukinii układamy szynkę oraz farsz, a następnie zawijamy w rulon.
Składniki:
Przygotowanie:
Zaczynamy od obsmażenia pieczywa na patelni. Następnie przechodzimy do gotowania jajek, które wrzucamy do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem octu. Jajka powinniśmy gotować około 3-4 minuty, a później wyjąć je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Do garnka wlewamy wino i gotujemy przez chwilę, pilnując, aby zbyt wiele nie wyparowało. Do podgrzanego wina dodajemy żółtka – całość intensywnie mieszamy. Tak przygotowany sos poddajemy kąpieli wodnej w garnku z gotującą wodą. Następnie dodajemy sklarowane masło, przyprawiamy solą i pieprzem, a na koniec wlewamy śmietankę. Na kromki pieczywa wykładamy szynkę oraz ugotowane jajko. Całość polewamy sosem.
Składniki:
Przepis:
Zaczynamy od umycia mięsa i wycięcia kieszonki pośrodku schabu. Nacięcie robimy około 4-5 cm od brzegów. Przechodzimy do przygotowania marynaty z oleju, soli, majeranku, pieprzu oraz posiekanego czosnku, a następnie smarujemy nią mięso. Schab wkładamy do naczynia, przykrywamy folią i wykładamy do lodówki na całą noc. Później układamy go w naczyniu żaroodpornym lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około pół godziny w temperaturze 220 stopni Celsjusza. Po tym czasie obniżamy temperaturę do 160 stopni Celsjusza, dodajemy bulion lub wodę i pieczemy przez 90 minut.
Zobacz też: Jak upiec szynkę? Co zrobić, żeby była krucha i soczysta?