Przystawki na Wielkanoc - co przygotować, by zaskoczyć swoich gości

Wiele osób nie wyobraża sobie wielkanocnych posiłków bez towarzyszących im pysznych przystawek. Nie tylko urozmaicają one świąteczne menu, ale również mogą stanowić element zaskoczenia. Jakie przystawki zaserwować na świątecznym stole? Oto trzy ciekawe propozycje.

Wiele prostych w przygotowaniu potraw świetnie sprawdzi się jako świąteczne przystawki. Możemy wybrać klasyczne dania lub puścić wodze fantazji i przygotować tradycyjne potrawy w nowej odsłonie.

Zobacz wideo Tarta z odzysku z sałatki jarzynowej

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Przepis na roladki z szynki

Składniki:

  • 2 cukinie,
  • 20 plasterków szynki szwarcwaldzkiej,
  • 150 g twarogu,
  • pęczek rzodkiewki,
  • pęczek szczypiorku,
  • 100 g śmietany 12%,
  • pęczek koperku,
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od pokrojenia cukinii na podłużne plastry. Tak przygotowane warzywo gotujemy we wrzątku przez około minutę. Po wyjęciu studzimy je zimną wodą i osuszamy na ręczniku papierowym. Następnie do rozdrobnionego twarogu dodajemy śmietanę, starte rzodkiewki oraz posiekany szczypiorek. Całość doprawiamy pieprzem oraz solą. Na plasterkach cukinii układamy szynkę oraz farsz, a następnie zawijamy w rulon.

Przepis na jajka po benedyktyńsku

Składniki:

  • 4 jajka
  • 4 bułki
  • 2 łyżki masła
  • 80 g szynki wędzonej
  • 3 żółtka
  • pół kostki masła
  • 1 łyżeczka śmietany 36%
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżka wytrawnego wina
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Zaczynamy od obsmażenia pieczywa na patelni. Następnie przechodzimy do gotowania jajek, które wrzucamy do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem octu. Jajka powinniśmy gotować około 3-4 minuty, a później wyjąć je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Do garnka wlewamy wino i gotujemy przez chwilę, pilnując, aby zbyt wiele nie wyparowało. Do podgrzanego wina dodajemy żółtka – całość intensywnie mieszamy. Tak przygotowany sos poddajemy kąpieli wodnej w garnku z gotującą wodą. Następnie dodajemy sklarowane masło, przyprawiamy solą i pieprzem, a na koniec wlewamy śmietankę. Na kromki pieczywa wykładamy szynkę oraz ugotowane jajko. Całość polewamy sosem.

Przepis na pieczony schab ze śliwką

Składniki:

  • 2 kg schabu wieprzowego bez kości
  • 300 g śliwek suszonych
  • 50 g czosnku
  • majeranek, sól, pieprz
  • 15 ml oleju rzepakowego
  • 175 g bulionu drobiowego

Przepis:

Zaczynamy od umycia mięsa i wycięcia kieszonki pośrodku schabu. Nacięcie robimy około 4-5 cm od brzegów. Przechodzimy do przygotowania marynaty z oleju, soli, majeranku, pieprzu oraz posiekanego czosnku, a następnie smarujemy nią mięso. Schab wkładamy do naczynia, przykrywamy folią i wykładamy do lodówki na całą noc. Później układamy go w naczyniu żaroodpornym lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około pół godziny w temperaturze 220 stopni Celsjusza. Po tym czasie obniżamy temperaturę do 160 stopni Celsjusza, dodajemy bulion lub wodę i pieczemy przez 90 minut.

Zobacz też: Jak upiec szynkę? Co zrobić, żeby była krucha i soczysta?

Więcej o: