Co robić, żeby woda nie kipiała? Namocz tym ręcznik papierowy i posmaruj brzeg garnka. "Działa"

Co zrobić, żeby woda nie kipiała w trakcie gotowania? To częsty problem w kuchni, który kończy się zalanym palnikiem i przypaleniami na garnku. Zdarza się nie tylko w trakcie gotowania makaronu, lecz także ryżu czy mleka. Jak temu zaradzić? Wystarczy ten banalnie prosty trik.

Kipiące mleko czy piana wylewająca się z garnka w trakcie gotowania makaronu to częsty problem. Wystarczy chwila nieuwagi i kuchenna katastrofa gotowa. Może się to zdarzyć każdemu, na szczęście istnieje banalny sposób na uniknięcie zalania palnika.

Zobacz wideo Kuchenne katastrofy. Jak uratować zbyt słoną lub za tłustą zupę? Jak wyczyścić przypalony garnek?

Więcej sprawdzonych porad znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Co zrobić, żeby makaron nie kipiał podczas gotowania? Wystarczy kropla oliwy

Jessica Harroz i Ashlee Sanders prowadzą na Instagramie konto wellkeptspace. Pokazują triki, które pomagają w organizowaniu przestrzeni w domu i dzielą się przydatnymi lifehackami. Na jednym z filmików pokazały swój sposób na to, by woda nie kipiała w trakcie gotowania makaronu. Wystarczy kawałek ręcznika papierowego i kilka kropel oliwy. Przed zagotowaniem wody zwilż ręcznik oliwą i dokładnie wysmaruj brzeg garnka. Możesz też wykorzystać masło, olej lub inny tłuszcz. Dzięki temu woda nie będzie unosić się do góry, a zawartość garnka w trakcie gotowania makaronu, ryżu czy kaszy nie wykipi.

W komentarzach pod filmikiem fani dzielili się innymi radami. Niektórzy zwracali uwagę, że wystarczy zagotować makaron w większym garnku i zmniejszyć płomień, by uniknąć katastrofy. Inni nie kryli wdzięczności za podzielenie się poradą.

Działa w 100 procentach! Próbowałam!
Uwielbiam ten trik.
OMG. Nie miałam o tym pojęcia.
 

Wsyp do zlewu pół szklanki soli i zobacz, co się stanie. Trik pozwoli zaoszczędzić pieniądze Jak odetkać zlew? Zmieszaj i wsyp do środka, a zapomnisz o problemie

Co zrobić, żeby woda nie kipiała w trakcie gotowania? To niezawodna metoda

Trik z oliwą to niejedyny sposób na to, by w trakcie gotowania makaronu, mleka, ryżu czy ziemniaków woda nie kipiała. Wystarczy na naczyniu położyć drewnianą łyżkę. To prawdopodobnie najpopularniejszy sposób na to, by w trakcie gotowania woda nie podnosiła się do góry. Łyżkę czy łopatkę o długości większej niż średnica garnka połóż w poprzek naczynia. Pęcherzyki powietrza będą pękać, a zawartość nie wykipi.

Myjesz kurczaka pod bieżącą wodą? To ogromny błąd! Produkty, których lepiej nie myć przed gotowaniem. Co jest na liście?

Więcej o: