Kipiące mleko czy piana wylewająca się z garnka w trakcie gotowania makaronu to częsty problem. Wystarczy chwila nieuwagi i kuchenna katastrofa gotowa. Może się to zdarzyć każdemu, na szczęście istnieje banalny sposób na uniknięcie zalania palnika.
Więcej sprawdzonych porad znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Jessica Harroz i Ashlee Sanders prowadzą na Instagramie konto wellkeptspace. Pokazują triki, które pomagają w organizowaniu przestrzeni w domu i dzielą się przydatnymi lifehackami. Na jednym z filmików pokazały swój sposób na to, by woda nie kipiała w trakcie gotowania makaronu. Wystarczy kawałek ręcznika papierowego i kilka kropel oliwy. Przed zagotowaniem wody zwilż ręcznik oliwą i dokładnie wysmaruj brzeg garnka. Możesz też wykorzystać masło, olej lub inny tłuszcz. Dzięki temu woda nie będzie unosić się do góry, a zawartość garnka w trakcie gotowania makaronu, ryżu czy kaszy nie wykipi.
W komentarzach pod filmikiem fani dzielili się innymi radami. Niektórzy zwracali uwagę, że wystarczy zagotować makaron w większym garnku i zmniejszyć płomień, by uniknąć katastrofy. Inni nie kryli wdzięczności za podzielenie się poradą.
Działa w 100 procentach! Próbowałam!
Uwielbiam ten trik.
OMG. Nie miałam o tym pojęcia.
Trik z oliwą to niejedyny sposób na to, by w trakcie gotowania makaronu, mleka, ryżu czy ziemniaków woda nie kipiała. Wystarczy na naczyniu położyć drewnianą łyżkę. To prawdopodobnie najpopularniejszy sposób na to, by w trakcie gotowania woda nie podnosiła się do góry. Łyżkę czy łopatkę o długości większej niż średnica garnka połóż w poprzek naczynia. Pęcherzyki powietrza będą pękać, a zawartość nie wykipi.