Co zrobić z olejem po smażeniu? Nie wylewaj go do zlewu! Istnieją lepsze, ekologiczne sposoby

Po smażeniu na patelni zostało sporo tłuszczu i nie wiesz, co z nim zrobić? Zdecydowanie nie należy wylewać go do odpływu zlewu bądź bezpośrednio do śmieci. W jaki sposób więc się go pozbyć?

Olej bądź inny tłuszcz, który często zostaje po smażeniu, zazwyczaj wylewamy do zlewu. Niestety, niewiele osób zdaje sobie sprawę z faktu, że w ten sposób przyczyniamy się do szybszego niszczenia rur, a niekiedy możemy nawet doprowadzić do ich zatkania. Co więc z nim zrobić?

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Kaloryczny, ale zdrowy. Olej kokosowy nie tylko w kuchni

Zostało ci sporo oleju po smażeniu? Możesz go zebrać w szybki i bezpieczny sposób

Swoim niezawodnym trikiem na nadprogramowy olej podzieliła się pewna Instagramerka z Wielkiej Brytanii. Pokazała, jak po smażeniu wysypuje na pozostały tłuszcz sodę oczyszczoną, która go wchłania i sprawia, że przyjmuje bardziej stałą formę. W następnym kroku zbiera go po prostu drewnianą szpatułką, przenosi na papier do pieczenia, zwija w kulkę i wyrzuca. Wszystko zajęło dosłownie kilkanaście sekund.

 

Czy sposób Instagramerki jest w porządku? Specjalista zaproponował jak go ulepszyć

Leszek Zagórski, dyrektor firmy Lekaro, który jest odpowiedzialna za odbiór odpadów w Warszawie i okolicach przyznał, że sposób twórczyni jest ciekawy, jednak zalecił jego ulepszenie. - Podpowiedziałbym jednak, żeby odpadu powstałego z sody i oleju nie zawijać w papier, ale w woreczek foliowy. Będzie to stabilniejsze, olej powinien zostać dobrze zabezpieczony przed wylaniem — przyznał w rozmowie z haps.pl. W zaproponowanym przez niego rozwiązaniu chodzi o zabezpieczenie pozostałych odpadów przed zabrudzeniem, przez które mogą nie nadawać się do późniejszej segregacji. Specjalista przypomniał również, że oleju nie powinno się wylewać bezpośrednio do worka ze śmieciami.

W jaki inny sposób można sprzątnąć olej po smażeniu? To zależy od jego ilości

Jeśli zostało go mało, możesz zebrać go po prostu ręcznikiem papierowym i wyrzucić do kosza z odpadami zmieszanymi. Także w tym wypadku warto najpierw zabezpieczyć je z pomocą foliowego woreczka. W przypadku dużej ilości oleju, kiedy wiemy, że w najbliższych dniach ponownie będziemy smażyć, zbierz tłuszcz do pojemnika, by móc użyć go kolejny raz. Oczywiście nie może być przypalony. Jeśli nie jest nam potrzebny, idealnym wyjściem byłoby zlać go do słoika i oddać do Punktu Selektywnej Zbiórki Odpadów Komunalnych, który przyjmuje odpady od gospodarstw domowych.

Więcej o: