Cebula może służyć nie tylko do przygotowania potraw. To niepozorne warzywo sprawdza się też w pielęgnacji ciała oraz w uprawie roślin. Okazuje się, że można przygotować z niego wywar, który zlikwiduje szkodniki atakujące niektóre rośliny uprawne. Na czym polega ta metoda i jak zrobić oprysk w domu?
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Właściwości zdrowotne cebuli są znane od lat. Warzywo często jest jednym z pierwszych środków, po który wiele osób sięga podczas przeziębienia. Nic dziwnego — zawiera duże ilości witamin z grup B, PP, a także karoten, żelazo i wapń. Nie każdy jednak wie, że upora się też ze szkodnikami niszczącymi rośliny uprawne oraz z zarodnikami grzybów. Prawidłowo przygotowany oprysk poprzez regularne stosowanie skutecznie pozbędzie się mszyc, przędziorków, mączlików szklarniowych, roztoczy truskawkowych i zarazy ziemniaczanej atakującej pomidory. Odstraszy też szkodliwe dla zdrowia człowieka kleszcze.
Oprysk można stosować na pomidory (te mogą być pryskane nawet zapobiegawczo), ogórki i truskawki. Zapach cebuli sprawi, że szkodniki będą unikać upraw, a plony wzbogacone w witaminy urosną bujnie i zdrowo.
Okazuje się, że przygotowanie wywaru z cebuli, który później zostanie wykorzystany jako oprysk jest bardzo proste.
Pryskaj rośliny miksturą kilka razy w miesiącu, a szybko zauważysz efekty. Należy robić to w dni, które nie są ani upalne, ani deszczowe. Jeśli nie zużyjesz oprysku od razu, przelej płyn do słoiczków i umieść je w lodówce. Możesz wykorzystać go w ciągu kolejnych trzech miesięcy.