Szybki obiad z niczego? Przepisy gotowe w 30 minut! Zaoszczędzisz czas i pieniądze

Jak zrobić pyszny i szybki obiad z niczego? Dzięki tym prostym przepisom już nigdy nie powiesz, że nie masz pomysłu na smaczne, pożywne danie dla siebie i bliskich. Są banalnie proste w wykonaniu, a przy tym z ich pomocą wyczyścisz lodówkę z resztek.

Zamiast marnować i wyrzucać resztki z wczorajszego obiadu, ostatnie plasterki szynki czy kilka pojedynczych warzyw wykorzystaj je do zrobienia pysznego i pożywnego dania dla całej rodziny. To nie tylko rewelacyjny sposób na zaoszczędzenie pieniędzy, ale także na dbanie o środowisko. Co możesz przyrządzić?

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Anna Starmach poleca prosty i zdrowy wegetariański obiad

Szybki obiad z niczego. Dodaj do makaronu bądź ziemniaków resztki i zrób pyszną zapiekankę

Prawdziwą królową wśród propozycji na obiad z tego, co akurat masz w lodówce, z pewnością jest zapiekanka makaronowa lub ziemniaczana, którą możesz zrobić na setki sposobów. Przełóż ugotowany makaron bądź ziemniaki do żaroodpornego naczynia, dodaj podsmażone mięso i wędliny, warzywa takie jak pomidory, brokuły, papryka, cebula oraz przyprawy. Piecz w piekarniku ok. 30-40 minut w 190 stopniach, chwilę przed tym, jak danie będzie gotowe, dodaj na wierzch starty ser. 

Smaczne triki na wykorzystanie warzyw. Nic się nie zmarnuje

Jeśli nie wiesz, co zrobić z ugotowanymi warzywami, jak np. brokuły czy kalafior, wykorzystaj je do wegetariańskich kotletów. Są nie tylko pyszne, ale i zdrowe. Dokładnie je rozdrobnij, dodaj jajko, ugotowaną kaszę jaglaną, uformuj kotlety, obtocz w bułce tartej i smaż na złoty kolor. Z warzyw możesz też zrobić pyszny sos lub zupę krem. Pokrój je w mniejsze kawałki, ułóż na blaszce, przypraw tak, jak lubisz i piecz w piekarniku do miękkości. Następnie zblenduj. Możesz podawać z grzanką zrobioną z mniej świeżego chleba.

W przypadku ugotowanych ziemniaków możesz szybko zamienić je na pyszne kopytka. Jak je zrobić?

  • Do ok. 1 kg ugotowanych, ugniecionych ziemniaków dodaj 200 g mąki pszennej, 1 jajko i odrobinę soli, dokładnie wymieszaj i przez kilka minut wyrabiaj ciasto.
  • Podziel ciasto na mniejsze kawałki, z każdego roluj podłużne paski grube na ok. 1 cm i wykrawaj kluski.
  • Gotuj partiami we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 5 minut, aż wypłyną na wierzch. Odcedź i podaj z wybranymi dodatkami. Może to być masło z cukrem, sos lub podsmażony boczek z cebulką.

Co zrobić z mięsem z zupy? Wykorzystaj go do farszu

Jeśli kochasz zupy, zapewne często nie masz co zrobić z mięsem, na którym gotowałeś bulion. Tymczasem możesz z sukcesem wykorzystać go do pysznego farszu, na przykład do pierogów, krokietów czy naleśników na słono. Wystarczy, że odpowiednio je doprawisz i zmielisz.

Więcej o: