Zamiast marnować i wyrzucać resztki z wczorajszego obiadu, ostatnie plasterki szynki czy kilka pojedynczych warzyw wykorzystaj je do zrobienia pysznego i pożywnego dania dla całej rodziny. To nie tylko rewelacyjny sposób na zaoszczędzenie pieniędzy, ale także na dbanie o środowisko. Co możesz przyrządzić?
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Prawdziwą królową wśród propozycji na obiad z tego, co akurat masz w lodówce, z pewnością jest zapiekanka makaronowa lub ziemniaczana, którą możesz zrobić na setki sposobów. Przełóż ugotowany makaron bądź ziemniaki do żaroodpornego naczynia, dodaj podsmażone mięso i wędliny, warzywa takie jak pomidory, brokuły, papryka, cebula oraz przyprawy. Piecz w piekarniku ok. 30-40 minut w 190 stopniach, chwilę przed tym, jak danie będzie gotowe, dodaj na wierzch starty ser.
Jeśli nie wiesz, co zrobić z ugotowanymi warzywami, jak np. brokuły czy kalafior, wykorzystaj je do wegetariańskich kotletów. Są nie tylko pyszne, ale i zdrowe. Dokładnie je rozdrobnij, dodaj jajko, ugotowaną kaszę jaglaną, uformuj kotlety, obtocz w bułce tartej i smaż na złoty kolor. Z warzyw możesz też zrobić pyszny sos lub zupę krem. Pokrój je w mniejsze kawałki, ułóż na blaszce, przypraw tak, jak lubisz i piecz w piekarniku do miękkości. Następnie zblenduj. Możesz podawać z grzanką zrobioną z mniej świeżego chleba.
W przypadku ugotowanych ziemniaków możesz szybko zamienić je na pyszne kopytka. Jak je zrobić?
Jeśli kochasz zupy, zapewne często nie masz co zrobić z mięsem, na którym gotowałeś bulion. Tymczasem możesz z sukcesem wykorzystać go do pysznego farszu, na przykład do pierogów, krokietów czy naleśników na słono. Wystarczy, że odpowiednio je doprawisz i zmielisz.