Praktycznie każdy z nas zdaje sobie sprawę, że filtry z okapu kuchennego wymagają regularnego i starannego czyszczenia. Często zdarza się nam o tym zapominać, a powierzchnia pokrywa się brudem, kurzem i tłuszczem, przez co urządzenie nie spełnia prawidłowo swojej funkcji i przepuszcza o wiele mniej powietrza. Działa też głośniej, co na dłuższą metę bywa uciążliwe. Okazuje się, że prosta, domowa metoda rozwiąże problem szybko i skutecznie — bez potrzeby mozolnego szorowania. Wystarczy zanurzyć filtr w mieszance produktów, które zapewne masz w domu, a efekty zauważysz już po godzinie. Nie zapomnij, by przed podjęciem działań odłączyć urządzenie od zasilania.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Zamiast czasochłonnego szorowania filtra z okapu warto wypróbować sposób, który jest o wiele prostszy. Wystarczy przygotować mieszankę z domowych produktów, dzięki której zabrudzenia i tłuszcz zejdą bez większego problemu.
Dokładne czyszczenie filtra od okapu warto przeprowadzać co najmniej raz w miesiącu.
Okazuje się, że w czyszczeniu kratki z okapu świetnie sprawdzą się... tłuszcze. W celu usunięcia lepkich i tłustych osadów warto nanieść gąbką na filtr wybrany produkt (olej, oliwę z oliwek lub oliwkę dla niemowląt), zetrzeć je twardą stroną gąbki, a później namoczoną w ciepłej wodzie ściereczką z mikrofibry. Ewentualnych resztek tłuszczu można się też pozbyć, wycierając elementy miękkim ręcznikiem papierowym.