Kanapki są w Polsce bardzo popularne. Kiedy nie mamy pomysłu na śniadanie czy kolację, spożywamy je uprzednio smarując margaryną bądź masłem i układając na wierzchu wędlinę czy warzywa. Okazuje się, że popularne smarowidło można zastąpić innymi produktami. Jeśli masz dość klasycznych kanapek, przygotuj te pasty. Z pewnością zasmakują rodzinie i znajomym.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Zobacz wideo
Twarde masło prosto z lodówki i niedojrzałe awokado gotowe do jedzenia w kilka minut? To możliwe!
Czym zastąpić masło do smarowania? Przygotowanie domowej pasty na kanapki nie jest trudne
Pestki słonecznika przyczyniają się do długiego poczucia sytości, a suszone pomidory zawierają spore ilości witamin E i K oraz potas, wapń, żelazo i magnes. Przygotowanie pasty z tych produktów to świetny sposób na odmienienie tradycyjnych kanapek. Połączenie obu składników sprzyja chudnięciu, a także obniża poziom cholesterolu we krwi.
Składniki:
- 5 suszonych pomidorów w zalewie z oleju;
- 100 g słonecznika;
- 1 ząbek czosnku;
- 1 łyżka oliwy;
- 1 łyżeczka koncentratu z pomidorów;
- ulubione przyprawy (na przykład sól, pieprz, papryka).
Sposób przygotowania:
- Zalej słonecznik zimną wodą i odstaw na 2-3 godziny.
- Odlej wodę i zblenduj ziarna.
- Dodaj resztę składników i ponownie zblenduj.
- Dopraw przyprawami i przełóż do słoika. Przechowuj w lodówce i spożyj w ciągu 3 dni.
Czym smarować kanapki? Zrób pastę z awokado i tuńczyka
Świetnym pomysłem na pastę jest też połączenie tuńczyka z awokado, zawierającym duże ilości błonnika. Domowa pasta jest bardzo łatwa w przygotowaniu i zaskoczy smakiem wielu gości.
Składniki:
- 1 awokado
- 1 limonka;
- 1/2 opakowania tuńczyka w sosie własnym;
- 3 łyżki serka naturalnego do smarowania;
- 1 łyżka posiekanego kopru;
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Wyciągnij z awokado pestkę, wydrąż miąższ i wrzuć owoc do blendera.
- Dodaj sok z limonki, rozdrobnionego tuńczyka, serek i koperek.
- Dopraw solą i pieprzem, a na koniec zblenduj. Przechowuj w lodówce i spożyj w ciągu 2 dni.