Czym smarować chleb? Zastąp masło tą pastą, a nie pożałujesz

Wielu z nas lubi kanapki. Nie ulega wątpliwości, że sięgamy po nie najczęściej, gdy nie mamy pomysłu na śniadanie czy kolację w innym wydaniu. Gdy klasyczny posiłek zaczyna nudzić, spróbuj przygotować domowe pasty na kanapki. Dzięki nim szybko zapomnisz o margarynie i maśle.

Kanapki są w Polsce bardzo popularne. Kiedy nie mamy pomysłu na śniadanie czy kolację, spożywamy je uprzednio smarując margaryną bądź masłem i układając na wierzchu wędlinę czy warzywa. Okazuje się, że popularne smarowidło można zastąpić innymi produktami. Jeśli masz dość klasycznych kanapek, przygotuj te pasty. Z pewnością zasmakują rodzinie i znajomym.

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Twarde masło prosto z lodówki i niedojrzałe awokado gotowe do jedzenia w kilka minut? To możliwe!

Czym zastąpić masło do smarowania? Przygotowanie domowej pasty na kanapki nie jest trudne

Pestki słonecznika przyczyniają się do długiego poczucia sytości, a suszone pomidory zawierają spore ilości witamin E i K oraz potas, wapń, żelazo i magnes. Przygotowanie pasty z tych produktów to świetny sposób na odmienienie tradycyjnych kanapek. Połączenie obu składników sprzyja chudnięciu, a także obniża poziom cholesterolu we krwi.

Składniki:

  • 5 suszonych pomidorów w zalewie z oleju;
  • 100 g słonecznika;
  • 1 ząbek czosnku;
  • 1 łyżka oliwy;
  • 1 łyżeczka koncentratu z pomidorów;
  • ulubione przyprawy (na przykład sól, pieprz, papryka).

Sposób przygotowania:

  1. Zalej słonecznik zimną wodą i odstaw na 2-3 godziny.
  2. Odlej wodę i zblenduj ziarna.
  3. Dodaj resztę składników i ponownie zblenduj.
  4. Dopraw przyprawami i przełóż do słoika. Przechowuj w lodówce i spożyj w ciągu 3 dni.

Czym smarować kanapki? Zrób pastę z awokado i tuńczyka

Świetnym pomysłem na pastę jest też połączenie tuńczyka z awokado, zawierającym duże ilości błonnika. Domowa pasta jest bardzo łatwa w przygotowaniu i zaskoczy smakiem wielu gości.

Składniki:

  • 1 awokado
  • 1 limonka;
  • 1/2 opakowania tuńczyka w sosie własnym;
  • 3 łyżki serka naturalnego do smarowania;
  • 1 łyżka posiekanego kopru;
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Wyciągnij z awokado pestkę, wydrąż miąższ i wrzuć owoc do blendera.
  2. Dodaj sok z limonki, rozdrobnionego tuńczyka, serek i koperek.
  3. Dopraw solą i pieprzem, a na koniec zblenduj. Przechowuj w lodówce i spożyj w ciągu 2 dni.
Więcej o: