Siemię lniane to nic innego jak nasiona lnu zwyczajnego. Te niepozorne ziarenka mają jednak ogromny wpływ na nasze zdrowie i warto wprowadzić je do swojego jadłospisu. W jakiej formie je spożywać? I jak często to robić? Pamiętaj, że każdą ingerencję w dietę, należy skonsultować z lekarzem.
Siemię lniane ma ogromne właściwości prozdrowotne. Pomaga nie tylko w profilaktyce, ale również wspomaga leczenie różnych chorób czy dolegliwości. Zawiera szereg witamin – C, E, K i witaminy z grupy B oraz minerały jak magnez, potas, miedź, cynk, selen i wapń. Dodatkowo zawiera kwasy tłuszczowe omega-3. Korzystnie wpływa na pracę jelit i całego układu trawiennego oraz wzmacnia włosy, skórę i paznokcie. Ze względu na swoje właściwości warto je spożywać również na diecie, jednak należy zwrócić uwagę na dość wysoką kaloryczność – około 534 kalorie na 100 g.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Wiele osób zastanawia się nad wprowadzeniem nasion lnu do swojej diety. Pamiętajmy jednak, że choć można je spożywać codziennie, pora ma duże znaczenie. Można je jeść, np. posypując ziarenkami kanapkę, dodawać do sałatki czy zupy. Możemy je również pić, zaparzając 2-3 łyżki nasion w szklance gorącej, lecz nie wrzącej wody. Po upływie 1,5 do 2 godzin kisiel z siemienia będzie gotowy do picia. Możemy go również dodać do płatków. O jakiej porze najlepiej jeść nasiona lnu? Otóż najlepszym rozwiązaniem jest spożywanie ich na czczo. Zmniejszymy wówczas uczucie głodu, wspomożemy układ trawienny i pozbędziemy się refluksu oraz zgagi. Siemię działa również dobroczynnie na zaparcia, więc jeśli mierzymy się z takim problemem, najlepiej wypić je na noc.