Ruszt kuchenki szybko pokrywa się kawałkami jedzenia i tłuszczem, które przypalają się i tworzą na powierzchni trudną do usunięcia skorupę. Choć niektórym wydaje się, że nie ma na to rady oprócz zastosowania chemicznych preparatów ze sklepu, warto wypróbować też domowe triki. Okazuje się, że niektóre są banalnie proste. Wystarczy zdjąć ruszt z kuchenki, ułożyć w wannie i posypać tym produktem.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Jeśli chcesz usunąć brud z żeliwnego rusztu od kuchenki, połóż go w wannie na starych tkaninach, na przykład ręcznikach i zalej wrzątkiem, a następnie posyp wszystko obficie proszkiem do zmywarki. W przypadku, gdy nie masz w domu tego produktu, sprawdzi się zwykły proszek do prania. Odczekaj kilka godzin, najlepiej 3-4 - dłuższe poddawanie rusztu środkom czyszczącym tego rodzaju mogłoby go uszkodzić. Na koniec przetrzyj delikatnie powierzchnię, pozbywając się resztek zabrudzeń, opłucz przedmiot w czystej wodzie i pozostaw do osuszenia.
Zabrudzenia z rusztu można też usunąć innym prostym sposobem. Wystarczy tak jak w przypadku poprzedniej metody położyć przedmiot w wannie i zalać go wodą, jednak tym razem z dodatkiem płynu do naczyń. Moczenie w roztworze przez kilkanaście minut sprawi, że niektóre zabrudzenia zejdą z powierzchni jeszcze zanim rozpoczniesz czyszczenie. W kolejnym kroku wystarczy delikatnie pocierać ruszt szczotką z miękkim włosiem i ponownie zanurzyć go w roztworze na kilkanaście minut — najlepiej przygotowanym drugi raz. Proces można powtarzać aż do pozbycia się wszystkich zabrudzeń, dzięki czemu unikniemy wyczerpującego szorowania. Na koniec należy spłukać przedmiot czystą wodą, by usunąć resztki detergentów, a przed zamontowaniem na kuchence upewnić się, że całkowicie wysechł. W razie potrzeby można przetrzeć go ściereczką z mikrofibry lub papierowym ręcznikiem.