Wyrobienie idealnego ciasta drożdżowego jest stosunkowo proste, jednak czasochłonne. Wszystko za sprawą czekania, aż wyrośnie. Z pomocą sprytnego patentu możemy znacznie skrócić ten czas. Ciesz się pysznymi wypiekami, które zrobisz błyskawicznie.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Choć trik na skrócenie czasu, jakiego potrzebuje ciasto drożdżowe do wyrośnięcia, z początku może wydawać się nietypowy, naprawdę działa. Co więcej, jest niezwykle prosty w wykonaniu. Jak możemy przeczytać na portalu haps.pl potrzebujesz jedynie foliowej reklamówki lub woreczka. Pamiętaj jednak, by był znacznie większy, niż ciasto, gdyż w trakcie triku zwiększy ono swoją objętość. Co należy zrobić krok po kroku?
W przeciągu trzech kwadransów ciasto urośnie tyle, ile w tradycyjny sposób zwiększyłoby swoją objętość w przeciągu półtorej godziny. Po tym czasie będzie gotowe do kolejnego etapu, czyli wyrabiania, a następnie pieczenia. O czym jeszcze warto pamiętać, by nie opadło?
Także w trakcie pieczenia temperatura ma ogromne znaczenie. Wyrobów z ciasta drożdżowego nie powinno wkładać się do piekarnika nagrzanego do więcej niż 180 stopni. Na koniec najlepiej nie wyjmować go od razu, tylko dać mu jeszcze ok. 15 minut w uchylonym piekarniku. Działając w ten prosty sposób, sprawisz, że na pewno wyjdzie pyszne i puszyste jak nigdy dotąd.