Sekretna marynata Ewy Wachowicz to hit na święta. Polędwiczki wieprzowe będą soczyste jak nigdy

Ewa Wachowicz zachwyca nie tylko urodą, lecz także umiejętnościami kulinarnymi. Chyba wszyscy słyszeli już o szybkich i prostych przepisach byłej Miss Polonia. Jeśli nie masz pomysłu na niedzielny obiad, wypróbuj przepis na polędwiczki wieprzowe we francuskim stylu.

Ewa Wachowicz to producentka, dziennikarka i prezenterka telewizyjna. Może się również pochwalić tytułem Miss Polonia 1992 oraz World Miss University 1993. Od 2013 roku jest też jurorką programu "Top Chef". Jej przepis na polędwiczki wieprzowe zachwyci każdego, kto lubi mięsne dania.

Zobacz wideo Ewa Wachowicz o swoich treningach: "Jestem dla siebie najsurowszym trenerem"

Polędwiczki wieprzowe z przepisu Ewy Wachowicz. Sprawdź, jak je zrobić

Polędwiczki wieprzowe w marynacie to świetna propozycja na obiad dla całej rodziny. Danie możesz podawać z ziemniakami, kaszą, ryżem czy kluskami. Do przygotowania potrawy będą ci potrzebne:

  • 4 polędwiczki wieprzowe
  • 1 łyżka oleju albo klarownego masła
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • Sól
  • Pieprz

Drugim krokiem jest przygotowanie marynaty. Potrzebujesz:

  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 4 łyżki miodu płynnego

Na koniec sos. Przygotuj:

  • 1 szklanka miodu pitnego
  • 3/4 szklanki śmietany
  • 1 łyżka musztardy

Jak przyrządzić polędwiczki wieprzowe? Instrukcja krok po kroku

Na początku umyj i osusz mięso za pomocą ręczników papierowych. Oprósz polędwiczki solą, pieprzem, majerankiem oraz tymiankiem. Do oddzielnej miseczki nałóż musztardę, miód i wymieszaj. Jeśli chcesz zaostrzyć smak, możesz użyć musztardy Dijon albo wymieszać ze sobą obydwie musztardy. Posmaruj polędwiczki przygotowaną marynatą i włóż je do lodówki na minimum 2 godziny. Marynatę możesz nawet przygotować dzień wcześniej, wtedy mięso zdąży odpowiednio nasiąknąć. Usmaż polędwiczki na rozgrzanej patelni. Podlej je miodem pitnym i duś pod przykryciem do momentu, aż będą miękkie. Wyjmij polędwiczki, ale nadal utrzymaj je w cieple. Na tę samą patelnię wlej śmietanę. Odparuj na dużym ogniu i poczekaj, aż sos się zagęści. Na koniec dodaj łyżkę musztardy.

 

Więcej podobnych treści znajdziesz na Gazeta.pl

Więcej o: