Podpal liść laurowy i zaczekaj kilka minut. Prosty trik zaskoczy cię efektem

Liście laurowe zazwyczaj kojarzą nam się z kuchnią. To przyprawa, którą można używać do zup czy sosów, ale okazuje się, że poza walorami smakowymi posiadają one również inne właściwości. Podpal kilka liści laurowych i sprawdź efekt.

Liście laurowe nadają potrawom aromatyczny posmak i są chętnie stosowane w kuchni. Niewiele osób jednak wie, że ich właściwości można wykorzystywać również w innych sytuacjach. Świetnie radzą sobie z insektami, a dodatkowo mają zastosowanie prozdrowotne.

Zobacz wideo Intensywna i rozgrzewająca zupa ogórkowa

Feminatywy - stopnie wojskowe. Zdjęcie ilustracyjne Feminatywy - stopnie wojskowe. Czym są i jak je poprawnie stosować?

Liście laurowe przydatne nie tylko w kuchni. Poznaj ich właściwości 

Inaczej nazywane są wawrzynami szlachetnymi i pochodzą z rejonu Morza Śródziemnego. W wielu krajach znane są z charakterystycznego aromatu, który dopełnia smak potraw. W Polsce stosowany w zupach, sosach, pasztetach czy marynatach warzywnych. Liście laurowe znane są również ze swoich właściwości prozdrowotnych. Są źródłem witamin z grupy B, witaminy A i C, kwasu foliowego i minerałów jak wapń, żelazo czy magnez. Zawierają również olejki eteryczne — geraniol, cyneol i terpeny, dlatego ich użycie jest świetnym pomysłem na domową aromaterapię. Podczas spalania liści laurowych olejki w nich zawarte działają antybakteryjnie i przeciwwirusowo, obniżają stres oraz pomagają przy bezsenności. Dodatkowo oczyszczają powietrze i poprawiają jego jakość.

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Domowy balsam powiększający usta. Jak go zrobić? Sposób na piękne usta. Będą wymodelowane i uwypuklone bez wypełniaczy

Jak palić liście laurowe? Sposób na domową aromaterapię

Liście laurowe można palić tylko w dobrze wentylowanych pomieszczeniach, aby dym nie gromadził się w jednym pokoju. Pamiętaj też, by zachować przy tym szczególną ostrożność. Umieść liście w naczyniu np. w szklanej misce lub popielniczce i podpal na około 10 minut. To odpowiedni czas, aby uwolniły się z nich wszystkie dobroczynne substancje oraz charakterystyczny zapach.

Więcej o: