Liście laurowe nadają potrawom aromatyczny posmak i są chętnie stosowane w kuchni. Niewiele osób jednak wie, że ich właściwości można wykorzystywać również w innych sytuacjach. Świetnie radzą sobie z insektami, a dodatkowo mają zastosowanie prozdrowotne.
Inaczej nazywane są wawrzynami szlachetnymi i pochodzą z rejonu Morza Śródziemnego. W wielu krajach znane są z charakterystycznego aromatu, który dopełnia smak potraw. W Polsce stosowany w zupach, sosach, pasztetach czy marynatach warzywnych. Liście laurowe znane są również ze swoich właściwości prozdrowotnych. Są źródłem witamin z grupy B, witaminy A i C, kwasu foliowego i minerałów jak wapń, żelazo czy magnez. Zawierają również olejki eteryczne — geraniol, cyneol i terpeny, dlatego ich użycie jest świetnym pomysłem na domową aromaterapię. Podczas spalania liści laurowych olejki w nich zawarte działają antybakteryjnie i przeciwwirusowo, obniżają stres oraz pomagają przy bezsenności. Dodatkowo oczyszczają powietrze i poprawiają jego jakość.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Liście laurowe można palić tylko w dobrze wentylowanych pomieszczeniach, aby dym nie gromadził się w jednym pokoju. Pamiętaj też, by zachować przy tym szczególną ostrożność. Umieść liście w naczyniu np. w szklanej misce lub popielniczce i podpal na około 10 minut. To odpowiedni czas, aby uwolniły się z nich wszystkie dobroczynne substancje oraz charakterystyczny zapach.