Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, dlatego warto zadbać o to, żeby było zdrowe i sycące. Właśnie dlatego warto wypróbować posiłek białkowo-tłuszczowy. Jego przygotowanie jest banalnie proste.
Do przygotowania omleta będą ci potrzebne:
W pierwszej kolejności oddziel żółtka od białek. Dodaj do białek szczyptę soli i ubij je na sztywno za pomocą miksera. Żółtka wymieszaj z mąką i mlekiem. Posiekaj szynkę, ser i warzywa i dodaj do żółtek. Masę połącz z ubitymi białkami, wymieszaj i wlej na rozgrzaną patelnię. Smaż pod przykryciem i na małym ogniu. Po 4 minutach przełóż omleta na drugą stronę.
Głównym składnikiem śniadań białkowo-tłuszczowych są jajka. Bez problemu można je jednak zastąpić innymi produktami niskowęglowodanowymi, np. rybami, strączkami czy produktami mlecznymi. Przykładem śniadania białkowo-tłuszczowego bez jajek jest twarożek z łososiem, pomidorem, ogórkiem i szczypiorkiem. Składniki:
W miseczce wymieszaj twaróg i jogurt naturalny. Posiekaj warzywa i dodaj do twarogu wraz z przyprawami. Łososia skrop sokiem z cytryny, rozdrobnij i dodaj do twarożku. Wymieszaj całość.
Więcej podobnych treści znajdziesz na Gazeta.pl