Gordon Ramsay dodaje do jajecznicy jeden składnik. Dzięki niemu zawsze jest pyszna i kremowa

Wbrew pozorom przygotowanie idealnej jajecznicy wcale nie jest tak łatwym i szybkim zadaniem, jakby można się było tego spodziewać. Jedni lubią, gdy jest bardzo ścięta, a inni preferują jajecznicę o płynnej formie. Okazuje się jednak, że wystarczy dodać do niej jeden składnik, by była niezwykle pyszna.

Gordon Ramsay to znany i ceniony szef kuchni, który prowadzi również różne programy kulinarne. Jajecznica przygotowana z jego przepisu jest idealnie ścięta, kremowa i zachwyca smakiem. Wszystko za sprawą dodatku tajemniczego składnika oraz trzymaniu się kilku kluczowych zasad. Jak przygotować perfekcyjną jajecznicę według Gordona Ramsaya?

Zobacz wideo Tofucznica [HAPS VEGE]

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Idealna jajecznica według wskazówek znanego szefa kuchni. Gordon Ramsay trzyma się kilku zasad

Do przygotowania pysznej jajecznicy potrzebne są nie tylko składniki najwyższej jakości, lecz także odpowiednia technika jej przygotowywania. Przede wszystkim należy smażyć ją na maśle, ale to nie jedyna wskazówka. O czym jeszcze należy pamiętać?

  • Jajka należy wbić bezpośrednio na patelnię bez wcześniejszego rozbijania ich w miseczce.
  • Warto mieć na uwadze, by nie przestawać mieszać jajecznicy, by temperatura równo się rozchodziła.
  • Jajecznicę trzeba smażyć przez maksymalnie cztery minuty na średnim ogniu. Należy robić to na do momentu, gdy jaja zaczną się ścinać. Wówczas dobrze jest zdjąć patelnię z kuchenki na 20 sekund, a następnie na kolejne 90 sekund ponownie umieścić ją na palniku. Czynność te należy powtarzać do uzyskania idealnej konsystencji.
  • Całą potrawę doprawiamy solą i pieprzem dopiero po przygotowaniu, by nie straciła całego smaku. Dzięki temu nie zniszczymy też jej konsystencji.
 

Dodaj do jajecznicy jeden składnik, a będzie perfekcyjna. Kulinarny sekret Gordona Ramsaya

Odpowiednia technika przygotowywania jajecznicy to jednak dopiero połowa sukcesu. Dobrze jest też dodać do niej pewien tajemniczy składnik, który sprawi, że nie będzie sucha, a stanie się idealnie kremowa. Gordon Ramsay zaleca, by od razu po smażeniu dodać do niej łyżkę masła lub zimnej, kwaśnej śmietany. Jeśli wcześniej nie spotkaliście się z tym trikiem, koniecznie wypróbujcie go przy najbliższej możliwej okazji.

Więcej o: