Ogórki z domowej uprawy są nie tylko wyjątkowo pyszne, ale i zdrowe. Choć można sadzić je bezpośrednio do gruntu, warto najpierw przygotować rozsadę. W ten prosty sposób sprawisz, że będą gotowe do zbioru znacznie szybciej.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Ogórki najczęściej sadzi się bezpośrednio do gruntu od połowy maja do połowy czerwca, z kolei rozsadę przygotowuje się już w kwietniu, najlepiej w drugiej połowie miesiąca. Dokładny termin powinien zależeć od planowanej daty przeniesienia ich do ziemi, który nadejdzie ok. 4 tygodni po wysiewie ogórka do doniczek.
Pamiętaj również, że te warzywa bardzo źle reagują na mróz, dlatego w ziemi powinny znaleźć się najwcześniej w drugiej połowie maja, gdy ryzyko przymrozków będzie znikome. Choć wysiewanie ogórków na rozsadę dokłada trochę pracy, warto się nią zdecydować. W ten sposób pierwszymi plonami możesz cieszyć się od dwóch tygodni do nawet miesiąca wcześniej.
Rozsadę ogórków należy przygotować w osobnych doniczkach. W każdej możesz zasiać od jednego do nawet trzech nasion, by w razie potrzeby w późniejszym okresie wyrzucić słabszą sadzonkę. Wybierz ziemię próchniczą i żyzną, a same nasiona sadź na głębokość do 2 cm. Doniczki ustaw na szerokim i dobrze nasłonecznionym parapecie. Pamiętaj, że ogórki nie urosną, jeśli będzie zimno. Pilnuj, by kiełkowały w temperaturze od 22 do 24 stopni Celsjusza. Podlewaj je regularnie, ale umiarkowanie, by miały lekko wilgotną ziemię. Po ok. 4 tygodniach będą gotowe do przesadzenia do gruntu. Najlepiej zrobić to na przełomie maja i czerwca, w zależności od panujących temperatur.
Jeśli nie masz ogrodu, a chcesz cieszyć się pysznymi ogórkami, możesz zasadzić je w doniczkach na balkonie. Zrób to jednak nie wcześniej niż od połowy maja do połowy czerwca.