Jak wyczyścić patelnię od spodu? Nasmaruj ją tą mieszanką i zostaw 10 minut. Będzie jak nowa

Jak wyczyścić patelnię od spodu? Zaschnięty tłuszcz i spalenizna mogą być sporym wyzwaniem, a drogie detergenty nie zawsze przynoszą oczekiwany rezultat. Istnieje jednak świetny domowy sposób, dzięki któremu spód patelni znów zalśni czystością.

Przypalona patelnia bywa kłopotliwa w czyszczeniu. Szorowanie i stosowanie specjalistycznych płynów nie zawsze się sprawdza. Jak wyczyścić patelnię od spodu, aby wyglądała jak nowa? Przedstawiamy domowy sposób na uporanie się z przypaleniami i tłuszczem.

Zobacz wideo Szukasz domowych sposobów na mycie lodówki? Soda oczyszczona i ocet będą twoimi sprzymierzeńcami

Julia Wieniawa Julia Wieniawa w prześwitującym body z wycięciami. "Kosmos"

Jak wyczyścić patelnię od spodu? Z pomocą przyjdzie ci soda oczyszczona

Jak wyczyścić patelnię od spodu? Soda oczyszczona to nieoceniony produkt nie tylko w kuchni, ale również podczas sprzątania. Okazuje się, że świetnie radzi sobie z czyszczeniem przypaleń i tłuszczu z patelni. Wystarczy zrobić pastę z sody i nałożyć na zabrudzenia. Jak ją wykonać? Wymieszaj sodę z wodą tak, aby utworzyła się gęsta pasta, a potem rozprowadź na miejscach, które chcesz wyczyścić. Pozostaw na kilka godzin, a następnie wyszoruj patelnię szorstką stroną gąbki do mycia naczyń. Możesz również przygotować pastę z sody oczyszczonej, pasty do zębów i płynu do naczyń.

Taka mieszanka będzie miała silniejsze działanie, więc idealnie nada się do naprawdę dużych zabrudzeń. Jak wyczyścić patelnię od spodu tym sposobem? Zmieszaj łyżkę sody, płynu do naczyń i pasty do zębów. Nałóż na spód patelni i odczekaj 10 minut, a potem przy pomocy druciaka wyczyść zabrudzenia.

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Zdjęcie ilustracyjne/ Fot. Grzegorz Skowronek / Agencja Wyborcza.pl Molestowanie w klinikach fizjoterapii. "Dlatego miałam gabinet tylko dla kobiet"

Jak wyczyścić patelnię od spodu? Przyda ci się ocet

Octu do czyszczenia patelni możemy użyć na dwa sposoby.

  1. Namocz spód patelni w occie przez kilka godzin, a potem wyszoruj z użyciem płynu do naczyń. Zmiękczony przez ocet brud powinien łatwo odchodzić.
  2. Przygotuj mieszankę octu z wodą – 2 łyżki octu i pół szklanki wody – a następnie namocz gąbkę i rozprowadzaj mieszankę po powierzchni patelni. Przypalenia powinny szybko się wyczyścić.
Więcej o: