Jaka surówka do ryby? Prosty przepis na pyszny dodatek do obiadu. Zajmie ci 15 minut

Jaka surówka do ryby? Ryba smażona lub pieczona to chętnie spożywana potrawa w wielu domach. Wiele osób jednak zastanawia się, jaką surówkę podać do tego dania, aby było jeszcze smaczniejsze. Podpowiadamy, jaka surówka do ryby najbardziej pasuje, by podkreślić jej smak.

Ryba to potrawa, którą jadamy zazwyczaj w piątki. Ważny jest nie tylko sposób jej przyrządzenia, ale również podane dodatki. Dużą rolę odgrywa surówka, która podkręci smak całej potrawy. Jaką surówkę do ryby wybrać? 

Zobacz wideo Zupa tajska z odzysku z ryby po grecku

Surówka z pora i marchewki. Prosty i smaczny przepis

Jeśli zastanawiasz się, jaka surówka do ryby będzie odpowiednia, sprawdź surówkę z pora i marchewki. Idealnie pasuje ona do dań rybnych. Jest prosta i szybka w przygotowaniu. Składniki:

  • 2 pory,
  • jabłko,
  • marchewka,
  • ogórek kiszony,
  • 100 g rodzynek,
  • pęczek natki pietruszki,
  • łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego,
  • 2 łyżki musztardy,
  • sól,
  • czarny pieprz.

Rodzynki namocz w gorącej wodzie przez około 20 minut. Pora umyj i posiekaj na drobno. Jabłka i ogórka obierz i pokrój w kostkę, a następnie wrzuć pokrojone składniki do miski, dodaj rodzynki. Oliwę z oliwek lub olej wymieszaj z musztardą, tworząc sos i dodaj go do reszty produktów. Wymieszaj i przypraw solą i pieprzem. Surówka z pora i marchewki świetnie sprawdzi się również do dań mięsnych.

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl 

Jaka surówka do ryby? Spróbuj surówkę z kiszonej kapusty

Nie wiesz, jaka surówka do ryby będzie najlepsza? Do dań rybnych pasuje również surówka z kiszonej kapusty. Składniki:

  • 2 jabłka,
  • łyżeczka cukru,
  • szczypta pieprzu,
  • dwie łyżki oliwy,
  • 400 g kapusty kiszonej,
  • 2 marchewki,
  • 1 spora cebula.

Jak przygotować surówkę do ryby z kiszonej kapusty? To banalnie proste. Posiekaj kapustę, a cebulę pokrój w piórka. Marchewkę i jabłko obierz ze skórki i zetrzyj na tarce. Wszystkie składniki wymieszaj, dodaj oliwę, cukier, pieprz i odstaw na chłodne miejsce.

Więcej o: