Powodem niemiłego zapachu z lodówki zazwyczaj jest psująca się żywność, choć nie zawsze tak jest. Zdarza się, że nieprzyjemna woń jest wynikiem intensywnych aromatów potraw czy zmieszania się kilku zapachów. Czym myć lodówkę, aby uniknąć smrodu? Wystarczy jeden prosty trik.
Pamiętajmy, że lodówkę należy regularnie myć oraz sprawdzać stan żywności, wówczas zmniejszymy ryzyko powstania niemiłej woni. Warto zainwestować również w szczelne pojemniki do przechowywania, ale jeśli z naszej lodówki nadal wydobywa się nieprzyjemny zapach, powinniśmy zareagować. Czym myć lodówkę? Nie stosuj mocnych detergentów, ponieważ w kontakcie z żywnością, może okazać się on szkodliwy. Najlepszym sposobem na umycie lodówki i pozbycie się smrodu jest ocet – świetnie odkaża, ale również neutralizuje zapachy i jest ekologiczny. Przed użyciem rozcieńcz go z wodą w proporcji 1:1.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Okazuje się, że świetnym neutralizatorem zapachów jest… kawa. Wystarczy wsypać ją do miseczki i włożyć do lodówki. Co dwa tygodnie należy ją wymienić na nową. Dobrze sprawdzą się również cytrusy. Umieść rozkrojoną pomarańczę lub cytrynę, a pozbędziesz się niemiłej woni. Pamiętaj, tylko aby wymieniać je co kilka dni, inaczej owoce się zepsują. Jeśli nie mamy pod ręką kawy ani cytrusów, przydatnym trikiem jest zastosowanie wilgotnej gazety lub ręcznika papierowego. Wystarczy go zwilżyć, zwinąć w kulkę i umieścić na półce w lodówce.