Robaki w jedzeniu? Wiele osób spożywa je na co dzień. W składzie szukaj tych skrótów

Wolałabyś unikać produktów, do których dodawane są robaki? Zwróć uwagę na kod kreskowy. Jak się okazuje, może on zdradzić sporo informacji.

Choć wokół jedzenia insektów głośno zrobiło się dopiero niedawno, niewiele osób zdaje sobie sprawę z faktu, że znajdują się one w wielu popularnych i zjadanych przez nas produktach. Różnica polega jedynie na tym, że dotychczas dopuszczane były w trochę innej formie. Gdzie możesz je znaleźć?

Zobacz wideo Mrówki? Rybiki? Karaluchy? Jeśli masz je w domu - pozbądź się jak najszybciej. Doradzimy jak

Robaki w popularnych produktach? Niewiele osób wie, że zjada je każdego dnia

Spożywanie świerszczy w całości lub w postaci mąki stało się głośne za sprawą niedawnej decyzji Unii Europejskiej. W wielu osobach wywołuje to niesmak. Niemniej jednak okazuje się, że w niektórych produktach, które od dawna są częścią naszej diety, także znajdziemy owady, choć w trochę innej formie. Mowa o niektórych konserwantach, do których używa się spreparowanych ciał insektów. 

Tajemnicze kody na opakowaniach produktów. Które skrywają w swoim składzie owady?

Konserwanty mają za zadanie wydłużyć trwałość produktu oraz przeciwdziałać jego psuciu, przez co znajdziemy je niemal we wszystkim. Oznaczone są literką E. Mało osób jednak wie, że często skrywają w swoim składzie także owady w spreparowanej formie. Głównie pełnią one funkcję barwnika, ale nie tylko. Pod jakimi cyframi ich szukać?

  • E120 to popularna koszenila, czyli barwnik z owadów. Wykorzystuje się ją w czerwonych napojach oraz słodyczach, a powstaje ze spreparowanych ciał czerwców kaktusowych.
  • E121 to inna odmiana tego samego barwnika, którą z kolei dodaje się najczęściej do jogurtów, głównie tych o smaku malinowym czy truskawkowym.
  • E904 wykorzystuje się do produkcji słodyczy, nabłyszczania owoców oraz warzyw. Robi się go z pluskwiaków żyjących na drzewach, czyli czerwców.
Więcej o: