Pasta awanturka była hitem w PRL-u. Przepis jest banalnie prosty i zajmuje kilka minut

Awanturka to słynna pasta z czasów PRL. W tamtym okresie dostęp do wielu produktów był ograniczony, a panie domu i kucharki wymyślały ciekawe dania i przekąski z rzeczy, które były akurat dostępne. Jedną z takich potraw jest właśnie pasta awanturka.

Awanturka to rybna pasta znana w całej Polsce. Przyrządza się ją z ryby konserwowej, wędzonej lub z puszki, oraz białego sera. Każda gospodyni domowa miała swój własny sprawdzony przepis. W czasach komunizmu używano najczęściej szprotki lub sardynki z puszki.

Zobacz wideo Najprostsza, pasta z drapieżnej makreli

Pasta awanturka. Hit z czasów PRL-u. Jak ją zrobić?

Pasta awanturka jest prosta w przygotowaniu i poradzi sobie z nią nawet niewprawny kucharz. Najlepiej smakuje z chlebem lub krakersami. Można ją posypać koperkiem lub jeść z dodatkiem sałaty bądź soczystych pomidorów.

Składniki:

  • wędzona makrela,
  • dwa kiszone ogórki,
  • kostka twarogu półtłustego,
  • cebula,
  • pieprz,
  • pęczek pietruszki,
  • papryka ostra w proszku,
  • łyżka musztardy,
  • łyżka majonezu.

Makrelę obieramy ze skóry i oddzielamy ości. Cebulę obieramy i siekamy, ogórka kroimy w kostkę. Rybę łączymy z twarogiem. Pęczek pietruszki siekamy. Dodajemy do ryby wszystkie pokrojone składniki, mieszamy, a następnie oddajemy majonez i musztardę i ponownie mieszamy. Doprawiamy do smaku papryką i pieprzem.

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Śledzie z cebulą. Przepis na danie prosto z PRL-u

Innym popularnym do dzisiaj daniem z czasów PRL-u jest śledź z cebulką. Gości on na naszych stołach w dni powszednie, ale przede wszystkim podczas imprez czy świąt. Przygotowanie tej potrawy nie powinno sprawić większych problemów nawet początkującym kucharzom.

Składniki:

  • 6-8 filetów śledzi à la matias,
  • cytryna,
  • 6 ziaren ziela angielskiego,
  • 2 cebule,
  • szklanka oleju słonecznikowego.

Śledzie należy wymoczyć, aby nie były bardzo słone, a następnie pokroić w dzwonki. Cytrynę obieramy i kroimy w plastry. W słoiku lub innym naczyniu układamy kilka warstw w kolejności: śledzie, cytryna, ziele angielskie i zalewamy olejem. Odstawiamy na 2-3 dni. Przed podaniem siekamy cebulę i posypujemy nią danie.

Więcej o: