Awanturka to rybna pasta znana w całej Polsce. Przyrządza się ją z ryby konserwowej, wędzonej lub z puszki, oraz białego sera. Każda gospodyni domowa miała swój własny sprawdzony przepis. W czasach komunizmu używano najczęściej szprotki lub sardynki z puszki.
Pasta awanturka jest prosta w przygotowaniu i poradzi sobie z nią nawet niewprawny kucharz. Najlepiej smakuje z chlebem lub krakersami. Można ją posypać koperkiem lub jeść z dodatkiem sałaty bądź soczystych pomidorów.
Składniki:
Makrelę obieramy ze skóry i oddzielamy ości. Cebulę obieramy i siekamy, ogórka kroimy w kostkę. Rybę łączymy z twarogiem. Pęczek pietruszki siekamy. Dodajemy do ryby wszystkie pokrojone składniki, mieszamy, a następnie oddajemy majonez i musztardę i ponownie mieszamy. Doprawiamy do smaku papryką i pieprzem.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Innym popularnym do dzisiaj daniem z czasów PRL-u jest śledź z cebulką. Gości on na naszych stołach w dni powszednie, ale przede wszystkim podczas imprez czy świąt. Przygotowanie tej potrawy nie powinno sprawić większych problemów nawet początkującym kucharzom.
Składniki:
Śledzie należy wymoczyć, aby nie były bardzo słone, a następnie pokroić w dzwonki. Cytrynę obieramy i kroimy w plastry. W słoiku lub innym naczyniu układamy kilka warstw w kolejności: śledzie, cytryna, ziele angielskie i zalewamy olejem. Odstawiamy na 2-3 dni. Przed podaniem siekamy cebulę i posypujemy nią danie.