Praktycznie każdy doświadczył kiedyś problemu zatkanego zlewu. Przyczyniają się do niego resztki jedzenia, które z czasem osiadają w odpływie. Kłopot nie dotyczy jedynie powolnego spływania wody — żywność wywołuje brzydki zapach, którego warto się jak najszybciej pozbyć. Okazuje się, że wystarczy wykorzystać pół szklanki soli kuchennej. To tania alternatywa dla drogich, chemicznych produktów. Na czym polega ta metoda?
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Jednym z najprostszych i najtańszych sposobów na odetkanie zlewu, dzięki któremu obejdzie się bez potrzeby wzywania hydraulika, jest zastosowanie zwykłej soli kuchennej, którą zazwyczaj wykorzystujemy do doprawiania potraw. Nie każdy wie, że z tego nietypowego sposobu korzystały nawet nasze babcie. Wystarczy wsypać do odpływu pół szklanki produktu, po czym zalać go około 1 l wrzącej wody z czajnika. Dzięki temu rury się udrożnią, a nieprzyjemne zapachy znikną. Metodę można stosować też profilaktycznie, na przykład raz na tydzień lub dwa.
Trik z wykorzystaniem soli kuchennej jest bardzo łatwy, jednak można znacznie wzmocnić jego działanie. Wystarczy, że produkt zmieszamy z sodą oczyszczoną. Należy to zrobić w proporcji 1:1. Specyfik wsypany do odpływu należy później zalać szklanką octu. Jeśli usłyszysz charakterystyczne syczenie, to znak, że składniki w rurach wzajemnie na siebie oddziałują. Po około 1 godzinie wystarczy zalać zlew gorącą wodą, dzięki czemu usuniesz resztki mikstury, a odpływ będzie jak nowy.