Żurek najczęściej kojarzony jest z Wielkanocą. To wtedy potrawa gości na naszych stołach. I choć zupa uważana jest za tradycyjną, wiele osób przygotowuje ją na swój sposób. Do wywaru trafiają zwykle kiełbasa, wędzony boczek i warzywa, a obowiązkowym składnikiem jest zakwas z mąki żytniej. Jednak jeden dodatek, który poleca Magda Gessler, sprawi, że żur będzie niezwykle aromatyczny i wyrazisty w smaku.
Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
By na Wielkanoc przygotować idealny żurek wielkanocny Magdy Gessler, warto zabrać się za to na 3 dni wcześniej. Restauratorka poleca, by ugotować go na domowym zakwasie. Jeśli nie masz czasu, kup gotowy żur dobrej jakości i o dobrym składzie.
Jak przygotować zakwas na żurek? Do dużego garnka wsyp 350 g mąki żytniej. Zalewaj powoli litrem wrzącej wody, mieszając aż do uzyskania gładkiej i pozbawionej grudek masy. Dodaj 3 ząbki czosnku, 3 liście laurowe i 5 sztuk ziela angielskiego. Przykryj gazą i odstaw w ciepłe miejsce. Mieszaj codziennie, po trzech dniach przecedź wywar.
Domowy zakwas to jednak niejedyny sekret idealnego żurku. Tajemniczym składnikiem, który sprawi, że zupa będzie wyrazista i aromatyczna, są suszone grzyby. Najlepiej sprawdzą się prawdziwki. Dzięki nim żurek wielkanocny będzie wyjątkowo smaczny.
Potrzebne składniki:
Przygotowanie: