Zapomnij o kiełbasie. Do żurku wielkanocnego dodaj sekretny składnik Magdy Gessler. Zachwyci smakiem

Żurek wielkanocny to dla wielu osób punkt obowiązkowy na świątecznym stole. Co robić, by wyszedł wyrazisty, aromatyczny i po prostu przepyszny? Wystarczy jeden sekretny składnik, który może być sporym zaskoczeniem. Zobacz, jak ugotować żurek Magdy Gessler.

Żurek najczęściej kojarzony jest z Wielkanocą. To wtedy potrawa gości na naszych stołach. I choć zupa uważana jest za tradycyjną, wiele osób przygotowuje ją na swój sposób. Do wywaru trafiają zwykle kiełbasa, wędzony boczek i warzywa, a obowiązkowym składnikiem jest zakwas z mąki żytniej. Jednak jeden dodatek, który poleca Magda Gessler, sprawi, że żur będzie niezwykle aromatyczny i wyrazisty w smaku.

Zobacz wideo Która wersja sałatki jarzynowej najbardziej przypadła nam do gustu? Z porem, jabłkiem, cebulą?

Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Jak zrobić żurek wielkanocny Magdy Gessler? Restauratorka zawsze dodaje ten składnik

By na Wielkanoc przygotować idealny żurek wielkanocny Magdy Gessler, warto zabrać się za to na 3 dni wcześniej. Restauratorka poleca, by ugotować go na domowym zakwasie. Jeśli nie masz czasu, kup gotowy żur dobrej jakości i o dobrym składzie.

Jak przygotować zakwas na żurek? Do dużego garnka wsyp 350 g mąki żytniej. Zalewaj powoli litrem wrzącej wody, mieszając aż do uzyskania gładkiej i pozbawionej grudek masy. Dodaj 3 ząbki czosnku, 3 liście laurowe i 5 sztuk ziela angielskiego. Przykryj gazą i odstaw w ciepłe miejsce. Mieszaj codziennie, po trzech dniach przecedź wywar.

Domowy zakwas to jednak niejedyny sekret idealnego żurku. Tajemniczym składnikiem, który sprawi, że zupa będzie wyrazista i aromatyczna, są suszone grzyby. Najlepiej sprawdzą się prawdziwki. Dzięki nim żurek wielkanocny będzie wyjątkowo smaczny.

Ciasto drożdżowe powinno dobrze wyrosnąć Prosty trik na błyskawiczne ciasto drożdżowe. Wyrośnie dwa razy szybciej

Przepis na żurek wielkanocny. Sekretny składnik sprawi, że będzie aromatyczny i wyrazisty

Potrzebne składniki:

  • litr warzywnego bulionu,
  • litr domowego lub sklepowego zakwasu,
  • 5 prawdziwków,
  • 250 ml śmietany,
  • 300 g białej kiełbasy,
  • ząbek czosnku,
  • sól, pieprz, majeranek i opcjonalnie chrzan dla smaku.

Przygotowanie:

  1. Na rozgrzaną w garnku łyżkę masła wrzuć 5 namoczonych wcześniej i pokrojonych na mniejsze kawałki prawdziwków.
  2. Podsmażaj przez chwilę, po czym zalej litrem bulionu. Gotuj, aż grzyby zmiękną.
  3. Dodaj litr zakwasu, wyciśnięty ząbek czosnku i majeranek.
  4. Do zupy wkładamy kiełbasę i parzymy przez ok. 20 minut na najmniejszym ogniu. Możesz też wyłączyć palnik i garnek przykryć pokrywką.
  5. Po tym czasie wyciągnij kiełbasę, pokrój ją w plastry. Zupę dopraw śmietaną, solą oraz pieprzem.
  6. Żurek wielkanocny podawaj z jajkami pokrojonymi na połówki lub ćwiartki i świeżą natką pietruszki. Możesz dodać dla smaku chrzan.

Sylwia Bomba Sylwia Bomba w szpilkach na siłowni. Fani przecierają oczy ze zdumienia

Więcej o: