Jak sadzić i pielęgnować w ogrodzie jagodę kamczacką, aby miała słodkie owoce? Uprawa tej rośliny wbrew pozorom nie jest trudna. Jest długowieczna i może rosnąć w tym samym miejscu przez wiele lat.
Jagoda kamczacka należy do rodziny przewiertniowatych. W Polsce dopiero zyskuje popularność i słusznie, bo owoce jagody kamczackiej są niezwykle słodkie i pełne składników odżywczych. Pomagają w procesach trawiennych, zmniejszają ryzyko wystąpienia miażdżycy i cukrzycy, mają działanie antywirusowe, antyseptyczne i przeciwbakteryjne. Roślina pochodzi z północno-wschodniej Azji, dzięki czemu jest odporna nawet na największy mróz (wytrzymuje temperatury do -35 stopni Celsjusza).
Jak sadzić ten krzew, aby wyrósł zdrowy i ładnie owocował? Otóż tę odmianę jagody można sadzić jesienią w okresie od października do listopada oraz wiosną w okolicach kwietnia. Jagoda daje pierwsze owoce w trzecim roku od wsadzenia. Lubi stanowiska nasłonecznione oraz żyzną i przepuszczalną glebę. Przed zasadzeniem jagody kamczackiej warto wzbogacić ziemię o obornik lub kompost. Pamiętajmy, aby posadzić przynajmniej dwa krzewy, które będą się wzajemnie zapylały. Jeden może słabe i mało obfite owoce.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
W okresach suszy warto obficie podlewać krzewy, jednak należy dbać, aby ziemia nie była zbyt mokra, gdyż mogą gnić korzenie. Roślina nie lubi również zastoju wody oraz kwaśnych gleb. Dlaczego nie owocuje jagoda kamczacka? Uprawa tej rośliny jest dość prosta, ale warto pamiętać, aby co 2-3 lata zastosować nawóz, a wówczas będziemy cieszyć się obfitymi plonami. Odpowiednio pielęgnowana może mieć owoce nawet przez 30 lat. Pamiętajmy również, że raz na kilka lat należy przyciąć krzew.