Co można zjeść na śniadanie? Ten przepis przygotujesz szybciej niż kanapkę i łatwiej niż jajecznicę

Co można zjeść na śniadanie? Kanapka czy jajecznica to częsty i prosty wybór, ale może szybko się znudzić. Warto więc urozmaicić poranny posiłek i wypróbować ten przepis. Wystarczy tylko chwila w kuchni, a śniadanie smaczniejsze niż kanapka gotowe.

Śniadanie to dla wielu najważniejszy posiłek dnia. Zwykle jednak po przebudzeniu mamy mało czasu, sięgamy więc po proste potrawy. Owsianka, kanapka czy jajecznica to częsty wybór, ale warto urozmaicić nieco poranny posiłek. Co można zjeść na śniadanie? Wypróbuj ten przepis.

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Fit śniadania, z którymi dobrze zaczniesz swój dzień [PRZEPISY]

Co można zjeść na śniadanie? Wypróbuj ten przepis smaczniejszy od jajecznicy i szybszy od kanapki

Dobrze zbilansowane śniadanie dostarczy energii na poranek i postawi na nogi po nocy. Ważne, by pierwszy posiłek był pożywny, sycący i szybki w przygotowaniu. I oczywiście smaczny! Dzięki temu ranek wprawi cię w dobry nastrój i przygotuje na nadchodzący dzień. Co można zjeść na śniadanie? Dobrą alternatywą dla kanapek i jajecznicy będzie ten przepis na muffinki jajeczne. Nie wymaga zbyt wiele pracy. Po włożeniu składników do piekarnika możesz zająć się czymś innym, a danie zrobi się samo. Wypróbuj, a nie pożałujesz. Będziesz po ten przepis sięgać częściej!

Muffiny jajeczne z boczkiem. Przepis na szybkie i pyszne śniadanie

Składniki:

  • paczka plastrów wędzonego boczku,
  • 40 g sera feta,
  • 6 jajek,
  • suszone pomidory w oleju,
  • szczypiorek do dekoracji.

Przygotowanie:

  1. Wyłóż blaszkę do muffinek plastrami wędzonego boczku. Wstaw do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika na ok. 10 minut.
  2. W międzyczasie posiekaj szczypiorek, rozdrobnij fetę i pokrój w kostkę 2-3 suszone pomidory.
  3. Wyciągnij blaszkę, do każdej „foremki" z boczku wbij po jednym jajku. Dorzuć suszone pomidory, posyp rozdrobnioną fetą.
  4. Wstaw ponownie do piekarnika na 10-15 minut.
  5. Wyciągnij z piekarnika, a po lekkim przestudzeniu posyp posiekanym szczypiorkiem.

Całość nie powinna zająć dłużej niż 30 minut, choć większość tego czasu możesz przeznaczyć na makijaż, przygotowanie kawy czy szybki poranny prysznic. Potrawę możesz też przygotować dzień wcześniej, wtedy wymieszaj wszystkie składniki w misce i przelej masę do foremek. Rankiem podgrzej je np. w mikrofalówce.

Więcej o: