Jeśli dbasz o zdrowe posiłki, a na zrobienie obiadu nie masz zbyt wiele czasu, sprawdź trzy pomysły na szybkie dania. Okazuje się, że mimo prostoty w przygotowaniu potrawy nie muszą być nudne.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Zobacz wideo
Katarzyna Bosacka jest matką czwórki dzieci, teraz zdradza jak zrobić obiad za 5 zł [Mamy Czas odc. 13]
Jak zrobić zdrowy obiad? Szybka zupa krem z cukinii
Zupa krem z cukinii jest świetną opcją dla zabieganych, którzy nie mają wiele czasu na przygotowanie posiłku. To zdrowe danie, które dzięki dodatkowi sera jest też bardzo pożywne.
Składniki:
- 2 średnie cukinie;
- 1,5 l bulionu;
- 1 por;
- 100 g sera gorgonzola (opcjonalnie innego);
- 3 ząbki czosnku;
- śmietanka 30%;
- sól i pieprz do smaku;
- masło;
- opcjonalne dodatki: nasiona, orzechy, grzanki z chleba, chipsy z boczku.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej w garnku łyżkę masła, dodaj posiekanego pora i smaż. Gdy się zeszkli, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż na średnim ogniu.
- Umyj cukinie i pokrój je w kostkę. Dodaj do garnka i duś na niewielkim ogniu do miękkości. Zalej gorącym bulionem i gotuj przez 10 minut.
- Dodaj pokruszony ser i 2-3 łyżki śmietanki. Dopraw do smaku i zmiksuj blenderem na gładki krem.
- Podawaj z grzankami, nasionami, orzechami lub chipsami z boczku.
Pomysły na obiad dietetyczny. Zupa z groszku
Zupa krem z groszku nie dość, że jest tania, to jeszcze sycąca i zdrowa. Okazuje się, że przygotowanie jest niezwykle łatwe.
Składniki:
- włoszczyzna;
- 4 ziemniaki;
- 3 ząbki czosnku;
- 1 łyżka śmietany;
- ziele angielskie i liść laurowy;
- sól i pieprz do smaku;
- ulubione przyprawy do smaku.
Sposób przygotowania:
- Obierz włoszczyznę, umyj ją, pokrój w słupki, wrzuć do dużego garnka i zalej wodą. Dodaj pokrojone w małą kostkę ziemniaki, ziele angielskie, liść laurowy i gotuj do miękkości warzyw.
- Odcedź wywar, pozostawiając ziemniaki, marchew i pietruszkę. Dodaj odcedzony groszek, czosnek i przyprawy. Gotuj kilka minut i dodaj śmietanę.
- Zamieszaj zupę i zblenduj do uzyskania gładkiej masy. Podawaj z pieczywem, grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Prosty obiad z pieczarkami. Przygotuj faszerowanego kurczaka
Pieczarki są zdrowe, niskokaloryczne i smaczne, dlatego cieszą się ogromną popularnością. Jeśli nie masz dziś ochoty na zupę, dodaj je do fileta z kurczaka, usmaż i pyszny obiad gotowy.
Składniki:
- 3 piersi z kurczaka;
- pół kg pieczarek;
- 50 g startego sera żółtego;
- 1 cebula;
- 4 łyżki oleju roślinnego;
- 1 łyżeczka oregano;
- 1 garść posiekanej natki pietruszki;
- 1 szklanka śmietanki 30%;
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Pokrój pieczarki w półplasterki a cebulę w kostkę. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju, obsmaż cebulkę i dodaj pieczarki. Dopraw solą, pieprzem, oregano i smaż do odparowania wody. Przełóż warzywa do miseczki.
- Natnij każdą pierś z kurczaka poziomo wzdłuż, by z boku powstała kieszonka. Włóż do każdej kieszonki dwie łyżki pieczarek, odrobinę sera i zabezpiecz mięso wykałaczkami. Posyp z wierzchu solą i pieprzem.
- Rozgrzej na patelni dwie łyżki oleju i smaż piersi po 5 minut z każdej strony. Mięso musi się mocno przyrumienić. Dodaj na patelnię pozostałe pieczarki, wlej śmietankę i opcjonalnie dopraw sos solą. Przykryj patelnię i duś danie na wolnym ogniu przez 5 minut. Gdy będzie gotowe, posyp z wierzchu natką pietruszki.