Rzeżucha na Wielkanoc. Kiedy sadzić, aby wyrosła przed świętami? Znamy najlepszy termin

W Polsce rzeżucha jest jednym z symboli Wielkanocy. W wielu domach stała się tradycyjną ozdobą wielkanocnego stołu. Kiedy powinno się ją zasadzić, żeby w trakcie świąt mogła cieszyć nasze oczy? Podpowiadamy.

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć rzeżuchy. Te lekko pikantne kiełki są prawdziwym źródłem witamin. Bardzo łatwo możesz zasadzić rzeżuchę samodzielnie w domu. Sprawdź, jak to zrobić oraz kiedy zasadzić rzeżuchę, żeby cieszyć się jej smakiem i wyglądem podczas świąt wielkanocnych.

Zobacz wideo Wielkanocna pascha z kaszy jaglanej

Kiedy sadzić rzeżuchę przed świętami? Trzymaj się tej zasady, a rzeżucha na Wielkanoc będzie idealna

Rzeżucha to tak naprawdę pieprzyca siewna. Znana była już w starożytności, gdzie przypisywano jej właściwości lecznicze. Rzeżuchy można obecnie używać do przyprawiania zup, sosów czy sałatek. Poprawia apetyt, wspomaga trawienie i ma właściwości oczyszczające organizm. Oprócz tego pieprzyca symbolizuje wiosnę i odradzającą się po zimie przyrodę.

Jeśli chcesz cieszyć się rzeżuchą na stole wielkanocnym, wystarczy zasadzić nasiona pieprzycy 7-10 dni przed Niedzielą Wielkanocną. To właśnie tyle czasu potrzebują, aby wykiełkować i dostatecznie wyrosnąć. Rzeżucha osiąga wysokość ok. 5 cm.

Rzeżucha - jak sadzić, aby wyrosła przed świętami? Instrukcja krok po kroku

  1. Przygotuj naczynie. Nie powinno być zbyt głębokie.
  2. Wsyp nasiona do naczynia i zalej wodą. Odczekaj kilka godzin.
  3. Naczynie wyłóż zwilżoną watą albo bibułą.
  4. Wcześniej namoczone nasiona rozłóż na powstałym z waty podłożu.
  5. Ustaw naczynie z rzeżuchą w jasnym i ciepłym miejscu, najlepiej w kuchni.
  6. Pierwsze kiełki powinny się pojawić już następnego dnia. Pamiętaj, aby codziennie podlewać rzeżuchę. Najłatwiej spryskać ją wodą.
  7. Rzeżucha nadaje się do jedzenia po ok. 10 dniach. Utnij ją wtedy nożykiem tuż przy podłożu.

Więcej podobnych treści znajdziesz na Gazeta.pl

Więcej o: