Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć rzeżuchy. Te lekko pikantne kiełki są prawdziwym źródłem witamin. Bardzo łatwo możesz zasadzić rzeżuchę samodzielnie w domu. Sprawdź, jak to zrobić oraz kiedy zasadzić rzeżuchę, żeby cieszyć się jej smakiem i wyglądem podczas świąt wielkanocnych.
Rzeżucha to tak naprawdę pieprzyca siewna. Znana była już w starożytności, gdzie przypisywano jej właściwości lecznicze. Rzeżuchy można obecnie używać do przyprawiania zup, sosów czy sałatek. Poprawia apetyt, wspomaga trawienie i ma właściwości oczyszczające organizm. Oprócz tego pieprzyca symbolizuje wiosnę i odradzającą się po zimie przyrodę.
Jeśli chcesz cieszyć się rzeżuchą na stole wielkanocnym, wystarczy zasadzić nasiona pieprzycy 7-10 dni przed Niedzielą Wielkanocną. To właśnie tyle czasu potrzebują, aby wykiełkować i dostatecznie wyrosnąć. Rzeżucha osiąga wysokość ok. 5 cm.
Więcej podobnych treści znajdziesz na Gazeta.pl