Zdrowe szejki na odchudzanie przygotujesz w 5 minut. Sycą na długo, a oponka będzie znikać w oczach

Przygotowujesz czasem zdrowe szejki na odchudzanie? Okazuje się, że to bardzo łatwe. Gdy nie wiesz, co jeść, żeby schudnąć, sprawdzą się jako drugie śniadanie lub podwieczorek. Domowe, niskokaloryczne koktajle na odchudzanie nie dość, że są zdrowe, to jeszcze dodadzą sporo energii.

Koktajle, które wspomagają utratę zbędnych kilogramów, z roku na rok cieszą się coraz większą popularnością. Odpowiednio przygotowane są syte, niskokaloryczne, a dzięki zawartości warzyw i owoców dostarczają sporych ilości błonnika. Doskonale sprawdzą się zatem jako zamiennik dla drugiego śniadania czy podwieczorku. Nie jest to jednak magiczny sposób na walkę z nadprogramowymi kilogramami. Ich regularne picie przyniesie efekty w połączeniu ze zbilansowaną dietą oraz deficytem kalorycznym. Warto również przed wprowadzeniem jakiekolwiek diety skonsultować się ze specjalistą, który dobierze dla nas najlepszą metodę na odchudzanie. 

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Blender po koktajlu wydaje się trudny do wyczyszczenia? Nic z tych rzeczy, przetestuj nasze myki

Szejki na odchudzanie. Przygotuj zdrowy koktajl z buraka i selera

Niskokaloryczne koktajle można zabrać ze sobą do pracy i spożyć na drugie śniadanie. Ich przygotowanie zajmie dosłownie kilka minut. Jednym z najszybszych szejków będzie ten na bazie buraka.

Potrzebne składniki to:

  • 1 średni burak;
  • 1 mały seler;
  • 1 podgotowana marchewka.

Wystarczy umieścić warzywa w sokowirówce lub wyciskarce wolnoobrotowej i gotowe. 

Co jeść, żeby schudnąć? Przygotuj niskokaloryczne koktajle na odchudzanie

Jako drugie śniadanie lub podwieczorek świetnie sprawdzi się też zielony, zdrowy koktajl ze szpinakiem. Dodatek siemienia lnianego dodatkowo wspomoże pracę jelit i podkręci metabolizm. 

Składniki:

  • 2 garści szpinaku świeżego;
  • 1 banan;
  • 1 jabłko;
  • 1 duża łyżka zmielonego siemienia lnianego;
  • 150 ml wody.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj szpinak i przełóż go do blendera.
  2. Obierz owoce, pokrój je na kawałki i włóż do blendera. Dodaj siemię lniane i wlej wodę.
  3. Zblenduj wszystko na gładki, gęsty płyn.
Więcej o: