Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Uprawa ogrodu warzywnego z nasion to niezwykle ekscytujący i satysfakcjonujący proces. Planujesz uprawiać i siać własne warzywa i zioła? Częścią sukcesu jest wiedza, kiedy je sadzić. Nasiona można wysiewać w różnych porach roku, w zależności od rodzaju i ich odmiany. Wiosna to zwykle czas bardziej intensywnego rozkwitu siewu nasion. Dłuższe dni i cieplejsze temperatury sprawiają, że warunki do siewu na zewnątrz są o wiele lepsze.
Słodka, smaczna i bogata w witaminy marchew to tradycyjny przysmak z uprawy własnej. Oprócz klasycznych, długich, pomarańczowych korzeni można uprawiać również małe okrągłe marchewki, a nawet czerwone, żółte lub fioletowe odmiany. Regularnie wysiewaj małe partie od wczesnej wiosny (marzec - ostatni tydzień, kwiecień, maj), aby zbiory były prawie, przez cały rok. Marchewka lubi słońce i lekką, przepuszczalną glebę.
Pietruszka jest łatwą w uprawie rośliną jednoroczną, która przez całe lato wytwarza mnóstwo liści. Odmiany o liściach kędzierzawych są bardzo dekoracyjne i mają łagodny smak, natomiast odmiany o liściach płaskich mają silniejszy smak i są zazwyczaj łatwiejsze do przygotowania w kuchni. Najlepiej wysiewać od wczesnej wiosny aż do jej połowy (marzec - ostatni tydzień, kwiecień). Rób to na dobrze osuszonej glebie w słońcu lub półcieniu. Nasiona wysiewaj cienko w dołkach o głębokości 1 cm, przykryj ziemią i na koniec delikatnie podlej.
Koper jest łatwym w uprawie jednorocznym lub dwuletnim ziołem o atrakcyjnych liściach, które mają słodki, świeży smak podobny do kopru włoskiego. Można go wysiewać, od połowy wiosny do połowy lata (kwiecień – od drugiej połowy miesiąca, maj, czerwiec, lipiec, sierpień – do 10 dnia tego miesiąca). Wybierz, ciepłe, słoneczne miejsce z żyzną glebą. Nasiona wysiewaj w dołkach o głębokości 1 cm i lekko przykryć ziemią. Regularnie podlewaj koperek, aby gleba nie wysychała, zwłaszcza w gorące, suche lata, ale nie pozwól, aby gleba stała się podmokła.