Z bukszpanu można tworzyć najróżniejsze formy w ogrodzie. Jest odporny na warunki atmosferyczne, dlatego ludzie chętnie wykorzystują go do tworzenia żywopłotów. Krzew jest bardzo łatwy w uprawie, ale jego przycinanie to najważniejszy zabieg pielęgnacyjny. Jeśli będziesz robić to systematycznie, roślina odwdzięczy się pięknymi nowymi pędami. Jak i kiedy przycinać bukszpan? Podpowiadamy.
Bukszpan preferuje glebę o zasadowym odczynie. Najlepiej będzie rósł w dobrze nasłonecznionym miejscu lub w półcieniu. Do strzyżenia krzewu powinnaś użyć dobrze naostrzonych nożyc. Regularne przycinanie rośliny pobudzi ją do zagęszczenia, czego skutkiem będzie duży przyrost pędów. Bukszpan najlepiej podlewać regularnie, ale umiarkowaną ilością wody. Roślinie nie służy nadmiar wilgoci i może spowodować żółknięcie liści.
Bukszpan dobrze znosi przycinanie. Wykonuje się je głównie w celu nadania pożądanego kształtu. Ma to też jednak duży wpływ na gęstość i wzrost rośliny. Cięcie krzewu pobudza go do tworzenia zwartego i gęstego kształtu. Dzięki dużej elastyczności bukszpanu można z niego stworzyć takie kształty jak stożek czy kula. Roślinę powinno się przycinać od 1 do 3 razy w roku. Kiedy zrobić to po raz pierwszy? Wszystko zależy od tego, kiedy krzew został posadzony. Bukszpany najlepiej sadzić na koniec lata, tj. w sierpniu lub na początku września. Wtedy zdążą się ukorzenić jeszcze przed zimą, a ty zdążysz je przyciąć.
Jeśli posadziłaś roślinę na wiosnę, skróć pędy krzewu od razu po ukorzenieniu się rośliny. Gdy krzew rośnie pojedynczo, przytnij jego gałązki o 1/3. Jeżeli bukszpany rosną jako żywopłot, powinny być przycięte o połowę długości pędów. Posadziłaś roślinę jesienią? Przytnij ją dopiero wiosną. Wcześniej krzew może przemarznąć, gdyż świeżo skrócone pędy są wrażliwe na niską temperaturę.
Więcej podobnych treści znajdziesz na Gazeta.pl